Досегашният сирийски президент Башар ал Асад бе преизбран за нов - четвърти, седемгодишен мандат с 95,1% от гласовете на избирателите, съобщи председателят на сирийския парламент.

Останалите двама кандидати на изборите - бившият министър Абдулла Салум и Махмуд Мареи, представител на толерираната от сирийския режим опозиция, получиха съответно 1,5 процента и 3,3 процента от гласовете на избирателите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Избирателната активност бе висока. От над 18-те милиона сирийци, имащи право на глас, са гласували 14,2 милиона. С други думи, избирателната активност е 76,64 процента.

Изборите бяха произведени в районите на Сирия, контролирани от правителството на Асад, които представляват около две трети от сирийската територия, и в някои сирийски посолства в чужбина. Очакваната победа на президента беше посрещната с тържества от неговите привърженици и дори мощни фойерверки озариха планината Касиун край Дамаск.

Снимка: AP/БТА

Това са вторите президентски избори в Сирия от началото на сирийския конфликт през 2011 г., който отне живота на над 388 хиляди души. През 2014 г. за Асад гласуваха над 88 процента от избирателите.

Западните страни заявиха, че сирийските избори не са нито свободни, нито справедливи.