Американският министър на отбраната Джеймс Матис призова военните командири на САЩ „да бъдат готови“ с военни опции за Северна Корея, които да се предоставят на президента Доналд Тръмп, ако дипломацията се провали, предаде Politico.eu, цитирано от Агенция "Фокус".

„Точно сега има водено от дипломацията усилие, което се изразява в икономически санкции, за да се върне Северна Корея от този път.

А какво крие бъдещето? Нито вие, нито аз можем да кажем, но има едно нещо, което американската армия може да направи, и това е да сме готови, за да сме сигурни, че имаме военни опции, които президентът ни може да използва, ако се наложи“, заяви Матис пред Асоциацията на армията на САЩ.

Началникът на генералния щаб на армията на САЩ ген. Марк Майли заяви, че по отношение на предизвикателството, представлявано от ядрената и ракетната програми на Северна Корея, няма „алтернативи без риск“, но и че „няма безкрайно време за решаване на кризата“, предаде Си Ен Ен.

„Пълномащабна война на Корейския полуостров ще бъде ужасяваща. Никой няма съмнение за това“, заяви ген. Майли по време на пресконференция във Вашингтон.

Той добави, че би било неприемливо, ако Северна Корея придобие междуконтинентална балистична ракета с възможност за пренасяне на ядрено оръжие.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров предупреди американския си колега държавния секретар Рекс Тилърсън, че Вашингтон рискува да доведе нещата до неприемлива ескалация на напрежението със Северна Корея, предаде Франс прес.

По време на телефонен разговор с Тилърсън, Лавров подчерта „неприемливостта на ескалирането на напрежението на Корейския полуостров, до което водят американските военни приготовления“.

Първият дипломат на Русия призова за „разрешаване на различията изключително чрез дипломатически мерки“.