Съпругата на американския основател и директор на "Оушън Гейт", който е управлявал подводния апарат "Титан" Стоктън Ръш - Уенди, е пра̀пра̀внучка на търговския магнат Исидор Щраус и съпругата му Ида, които през 1912 г. загиват на борда на потъналия "Титаник", пише в. "Ню Йорк Таймс". 

67-годишният Исидор Щраус и 63-годишната Ида били родени в Германия, но по-късно семействата им имигрират в САЩ. Исидор и брат му Нейтън основали веригата универсални магазини "Мейсис". Съпрузите се качили на "Титаник", след като прекарали зимата на 1912 г. в Европа и искали да се завърнат обратно у дома в Ню Йорк. И двамата получили предложение за места в спасителната лодка, тъй като били пътници от първа класа, но Исидор отказал. Той не искал да се евакуира, докато на борда все още има жени и деца. А Ида не пожелала да се спаси без своя мъж.

Според свидетелства, тя заявила: "Няма да се разделя със съпруга си. Както сме живели, така и ще умрем заедно." Според очевидци двамата останали на палубата на "Титаник", хванати ръка за ръка, докато корабът потъвал. Тялото на Исидор Щраус било намерено в океана около две седмици след трагедията. Останките на Ида Щраус така и не били открити. Паметни плочи напомнят днес за двойката. Една от тях е поставена в магазин на "Мейсис" в Ню Йорк.

Embed from Getty Images

Уенди Ръш, родена като Уенди Холингс Уейл, е праправнучка на съпрузите Щраус, които са били женени над 40 години и са имали общо 7 деца. 

Тя се е омъжила за Стоктън Ръш, основател и собственик на компанията "Оушън Гейт", предлагаща подводни екскурзии до легендарните останки на "Титаник", през 1986 г. Според информация на американското издание, Уенди Ръш е участвала в три експедиции на компанията през последните 2 години до останките на кораба. Тя е директор по комуникациите на компанията и е член на борда на директорите на благотворителната организация на "Оушън Гейт".

Туристическият апарат "Титан", собственост на американската компания OceanGate Expeditions, изчезна по време на спускането до останките на Титаник на 18 юни. 

На борда бяха петима души - 58-годишният британски милиардер и изследовател Хеймиш Хардинг; роденият в Пакистан 48-годишен бизнес магнат Шахзада Давуд и 19-годишния му син Сюлейман, и двамата са британски граждани; 77-годишния френски океанограф и експерт по "Титаник" Пол-Анри Наржоле, който десетки пъти е посещавал мястото на корабокрушението на "Титаник"; и Стоктън Ръш, американският основател и директор на "Оушън Гейт", който е управлявал подводния апарат.

Подводният плавателен съд загуби връзка със спомагателния си кораб в неделя сутринта, около час и 45 мин. след началото на спускането. Спасителни екипи от няколко страни дни наред претърсваха с кораби и самолети хиляди квадратни километри в открито за всякакви следи от 7-метровия "Титан". 

Вчера сутринта местно време безпилотен апарат, изпратен от канадски кораб, откри останките от батискафа на около 500 м от мястото, където са отломките от корабокрушението преди на потъналия преди повече от век презокеански лайнер "Титаник", в отдалечен район на Северния Атлантик. Според бреговата охрана на САЩ петимата души на борда на изчезналия батискаф са загинали при "катастрофална имплозия".