Спасители в отдалечен район на Атлантическия океан днес се надпреварват с времето, за да открият изчезналия батискаф "Титан", с който петима души възнамерявали да се доближат до останките на легендарния океански лайнер "Титаник", потънал преди повече от век, предаде Асошиейтед прес.

Американската компания "Оушън гейт експедишънс" мобилизира всички средства за спасяването на екипажа на батискафа,, съобщи частната компания, собственик на морския съд.

Американските и канадските власти провеждат спасителна акция в района на изчезването, включително с кораби и самолети, посочва Ройтерс.

Батискафът е  изчезнал до бреговете на Югоизточна Канада. Бреговата охрана на САЩ съобщи в Туитър, че корабът-майка - "Полар принс" е изгубил контакт с плавателния съд близо час и 45 минути след началото на потапянето вчера.

На борда на изчезналата подводница е имало петима души. Сред тях е британският изследовател милиардер Хеймиш Хардинг и неговият брат, съобщиха негови близки. На подводницата е и известният френски водолаз Пол-Анри Наржоле, каза експертът по "Титаник" Лари Дейли пред CBC News. Наржоле е прекарал 25 години във френския флот и е работил с Дейли, който е водолаз от Сейнт Джонс, при първото му гмуркане до "Титаник" преди 20 години.

"Местоположението на издирването е на приблизително 900 мили източно от Кейп Код на дълбочина 3963 метра. Предизвикателство е да се търси в толкова отдалечен район. От оператора на плавателния съд разбрахме, че той е проектиран с 96-часов запас от кислород, ако възникне извънредна ситуация. Използваме това време по най-добрия начин, за да локализираме апарата", заяви Джон Моугър от брегова охрана на САЩ.

Хамиш Хардинг, който преди това пътува до дъното на океана в Маринската падина - най-дълбокото място в земната кора,  и в космоса с аерокосмическата компания на Джеф Бесос, съобщи  Facebook в събота, че се присъединява към експедицията за изследване на "Титаник" тази седмица.

Билетите за 8-дневното пътешествие с батискафа, което включва и гмуркане до останките на "Титаник" на дълбочина от 3800 метра, струват 250 хиляди долара. Запасите от кислород обикновено стигат за 4 дни.

Хамиш Хардинг - от Космоса до Титаник

Пътешествие в космоса или в най-дълбоката част на океана - милиардерът Хамиш Хардинг е почитател на екстремното, припомня Франс прес и БТА.

Хамиш Хардинг разказва обикновено за приключенията си чрез постове в социалните мрежи. Заради някои от тях той е и рекордьор на Гинес. Но освен за тях малко детайли са известни за неговата кариера като бизнесмен и за богатството му като шеф на компанията за продажба на частни самолети "Екшън авиейшън", основана през 2004 г.

През май 2021 г. Хардинг се обрисува в Инстаграм като съпруг и баща на две деца, като страстен авантюрист, който живее в Дубай. Той казва, че използва всяка възможност да пътува, да чупи световни рекорди и да пилотира самолети.

"Вярвам, че вие създавате вашия собствен шанс в живота си", каза той преди време в интервю за сайта "Аребиън гълф бизнес инсайт". "Вие създавате средата около вас, в която шансът идва или не идва в зависимост от вашите решения, в зависимост от вашите очаквания за нещата, които тръгват на зле и за мерките, които взимате, преди нещата да тръгнат на зле", допълва той.

Хамиш Хардинг полетя в космоса преди година. По-точно той беше част от екипажа на суборбиталния кораб "Ню шепърд" на компанията "Блу ориджин". В космоса Хардинг прекара само 10 минути и това беше петата подобна успешна мисия за "Блу ориджин" на предприемача Джеф Безос. Хардинг между впрочем признава, че Безос е негов ментор.

През юли 201 г. Хардинг е част от екип, който обикаля земята с най-бързия самолет в света, като преминава през двата полюса за 46 часа, 40 минути и 22 секунди.

През март 2021 г. Хардинг се потопява с двуместен батискаф заедно с друг авантюрист Виктор Весково до най-дълбоката известна към този момент част на океана - Марианската падина в Тихия океан. Тази мисия беше най-дългата, прекарана на такава дълбочина - 4 часа и 15 минути и при най-голямо изминато разстояние - 4600 метра.

За всички тези постижения Хардинг е вписан в Книгата на рекордите на Гинес.

Освен в тези мисии Хардинг е участвал и в мисия за заселване на Индия отново с гепарди.

Хамиш Хардинг е завършил университета в Кембридж по специалностите природни науки и инженерна химия.

Със съпругата си Линда той има двама синове. Единият от тях Джайлс на 12 години през 2020 г. стана най-младият човек, който е бил на Южния полюс.