Демонстранти събориха вчера единствения паметник на генерал от Конфедерацията в американската столица Вашингтон и го изгориха, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Паметникът бе съборен на 19 юни, на годишнината от отмяната на робството в Съединените щати - т.нар. Ден на свободата, на фона на продължаващите демонстрации срещу расизма, провокирани от убийството на Джордж Флойд в Минеаполис.

Демонстрантите изразяваха радостта си с подскоци при гледката как статуята на генерал Албърт Пайк (висока 3,4 метра), която бе овързана с вериги, се разклаща и рухва, вдигайки облак от прах. След това те запалиха голям огън на открито и се наредиха в кръг около него, докато наблюдаваха как статуята изгаря. От разкази и видеоклипове на очевидци става ясно, че на място е имало полицаи, които обаче не са се намесили.

"Вашингтонската полиция не се намеси при бутането и изгарянето на статуя", написа в Туитър американският президент Доналд Тръмп, който разкритикува кметицата на Вашингтон Мюриъл Баузър във връзка със случая. И добави: "Позор за нашата страна"

Демонстрантите запалиха голям огън на открито и се наредиха в кръг около съборената статуя на ген. Пайк и наблюдаваха как изгаря

Снимка: AP/БТА

Демонстранти в Роли, столицата на щата Северна Каролина, събориха вчера части от паметник на Конфедерация и провесиха една от съборените статуи, част от паметника, на стълб на уличното осветление. По-рано вчера полицаи осуетиха друг опит на демонстрантите да съборят с въжета същите статуи. След като полицаите си тръгнали, демонстрантите се качили на паметника и съборили статуите. Впоследствие те влачили статуите по една от градските улици и с помощта на въже провесили една от тях на стълб на уличното осветление.

Стотици демонстранти вчера излязоха по улиците на Роли и Дърам, Северна Каролина, за да протестират срещу полицейското насилие и за да отбележат годишнината от отмяната на робството.