Китай заяви, че долината Галван, в която индийски и китайски войски влязоха в ръкопашен бой в началото на седмицата, е част от неговата територия, предявявайки претенции към оспорвания район, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че двете азиатски страни продължават да използват военни и дипломатически канали за намаляване на напрежението.

Сблъсъкът в долината Галван, част от оспорвания високопланински район Ладах, бяха най-смъртоносните между двете съседни страни за последните 45 години. Индия обвинява Китай за провокиране на битката чрез развиване на инфраструктура в района, което според Делхи нарушава споразумението за оспорваните райони.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян заяви, че "долината Галван е разположена от китайската страна на Линията на фактически контрол в западната част на индийско-китайската граница". Той добави, че сблъсъкът в понеделник в този район се дължи на навлизането на индийски войски в района през май.

Война без нито един изстрел

Военни от двете държави се биха с камъни, прътове и голи ръце в разредения въздух на 4270 м надморска височина, но не беше произведен нито един изстрел. Войниците носят огнестрелни оръжия, но споразумение от 1996 г. им забранява да ги използват (забранява също и експлозиите).

При сблъсъка в понеделник загинаха 20 индийски военни. Повече от 40 китайски военни са били убити или ранени, според информации на индийски медии Пекин не публикува броя на жертвите от своя страна.

Според индийски представители жертвите са дадени заради тежки травми и излагане на минусови температури.

Напрежението предизвика индийският премиер да проведе разговори с опозиционни лидери от 15 политически партии. Повечето от тях изразиха солидарност с правителството. Срещата продължи три часа. След нея в телевизионно обръщение Моди подчерта, че нито един индийски пост не е бил завладян, нито пък противник е влязъл на индийска територия.

"Определено цялата страна е обидена и разгневена от онова, което Китай направи на границата. Но аз ви уверявам, че нашите сили няма да пестят усилия, за да защитят нашата нация", каза Моди.

Има ли шансове за снижаване на напрежението

И Индия, и Китай, заявиха след сблъсъка, че подкрепят разрешаване на конфликта чрез диалог. Продължават разговорите на военно ниво с цел намаляване на напрежението.

Но заради антикитайските протести в Индия и вътрешния натиск над Моди може да се окаже трудно за него да успокои ситуацията без повече конкретни действия, отбеляза ДПА.

Анулиране на бизнес сделки

Властите в Индия вече анулираха договор с китайската фирма за железопътна линия, най-малко 4 китайски фирми, участващи в други индийски проекти, могат да изгубят сделките си.

На две държавни телекомуникационни фирми бе наредено да се откажат от китайско телекомуникационно оборудване в подкрепа на местни материали за модернизиране на мобилните си мрежи от четвърто поколение. Това може да окаже въздействие и в бъдеще върху задействането на мрежата от пето поколение в Индия.

Индийски телевизии пък показаха как индийци изхвърлят през балконите си телевизори китайско производство.

Китай е най-големият търговски партньор на Индия. Двустранната търговия между януари и ноември миналата година възлезе а 84,3 милиарда долара, като това беше спад с 3,7 процента в сравнение с предишната година, когато двустранната търговия възлезе на 95,7 милиарда долара.