Руският бизнесмен Пьотр Офицеров, съратник на опозиционера Алексей Навални, осъден заедно с него по скандалното дело "Кировлес", скоропостижно почина на 43-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

Първа съобщи за смъртта му чрез Туитър опозиционната журналистка Евгения Албац, след това информацията бе потвърдена от адвоката на Офицеров Светлана Давидова. Причината все още не се знае. В началото на седмицата бе съобщено, че бизнесменът е влязъл в болница поради черепно-мозъчна травма.

Приятели на покойния пишат скръбни съобщения на страницата му във Фейсбук и поднасят съболезнования на семейството. Офицеров остави пет деца.

Офицеров бе обявен за съучастник на Навални в процеса по делото за злоупотреба със средства на руското държавно предприятие за експлоатация на горите "Кировлес". Според следствието Навални - съветник на губернатора на Кировска област Никита Белих през 2008-2009 г., убедил шефа на предприятието Вячеслав Опалев да сключи сделка в полза на компания, ръководена от Офицеров.

Опалев сключи споразумение с прокуратурата, стана главен свидетел на обвинението и получи условна присъда. Нито Навални, нито Офицеров никога не са се признавали за виновни, напомня Би Би Си.

Според адвокатите на двамата и мнозина правозащитници процесът е протекъл с многобройни нарушения. През 2013 г. Навални бе осъден на пет години в лагер, Офицеров - на четири.

Присъдите бяха обжалвани и апелативна инстанция ги смени с условни.

През 2016 г. Европейският съд по правата на човека призна, че руските магистрати са нарушили правата на Навални и Офицеров. В тази връзка Върховният съд на Русия отмени присъдите и насрочи ново съдебно дирене. Вторият процес в предишното съдилище през 2017 г. обаче приключи със същите тези условни присъди.

"Такава телеграма е дошла от Кремъл", коментира Навални след заседанието.

Фондацията за борба с корупцията на Алексей Навални обяви, че осъдителната присъда няма да повлияе на плановете му да участва в президентските избори през 2018 г.

На опозиционера обаче бе забранено да се кандидатира заради присъдата, която той отхвърли като изфабрикувана и политическа.