От началото на политическата криза в Египет през 2011-та година туристическият бизнес, който е основен източник на приходи за страната, ежедневно губи милиони долари.

Почти всекидневно в Египет се извършват нападения от въоръжени бойци след свалянето на президента ислямист Мохамед Морси през юли.
Жертвите от началото на размириците миналата седмица вече са стотици. Искрата бе разпалена, след като управляващите смазаха със сила протестните лагери на поддръжниците на Морси в Кайро. Ислямистската организация "Мюсюлмански братя" в Египет обвини силите за сигурност в масови убийства.
Министрите на външните работи на страните от ЕС се срещат
извънредно в сряда в Брюксел, за да обсъдят ситуацията в Египет.

Засега ситуацията в курортите по Червено море е спокойна и напрежението в Кайро и други населени места не е засегнало туристите. Въпреки това, 
Министерството на външните работи издаде препоръка българските граждани да не пътуват до северноафриканската държава, докато обстановката не се нормализира.

В египетските морски курорти обаче има български туристи, каза за БНР председателят на Българската асоциация на туристическите агенции - Светлана Атанасова, без обаче да посочи техния брой.

В същото време германският туристически оператор ТУИ и компанията "Томас Кук" вече отмениха резервациите си за Египет до 15 септември включително. Двата туристически гиганта реагираха на препоръката на германското външно министерство, което призова гражданите на страната да се въздържат от пътувания в Египет.
На германските клиенти, които вече са си резервирали пътувания до Египет, ще бъдат предложени алтернативни екскурзии.

От британския клон на ТУИ обаче съобщиха, че техните британски келинти могат да продължат да пътуват до курортите в Червено море. Британските власти все пак призоваха своите гражданите, намиращи се на територията на Египет, да не излизат от хотелите и да чакат допълнителни нареждания.

В същото време Русия обяви, че подготвя план за изтеглянето на своите граждани от Египет, където летуват над 50 хиляди руснаци. Въпреки препоръката на МВнР за отлагане на пътуването за тази страна, руските граждани не бързат да променят плановете си.

Москва засега не вижда необходимост от спешно евакуиране на своите граждани от Египет. Но, ако възникне нужда, самолети на Министерството по извънредните ситуации са готови веднага да потеглят, съобщи радио "Гласът на Русия".
Руските авиопревозвачи нямат намерение да отменят резервираните полети, няма забрана и върху продажбата на резервации за Египет, но на туристическите оператори им е препоръчано временно да спрат изпращането на хора там. 
Сръбски туристи също продължават да пътуват за Египет.

Министерствата на външните работи на редица европейски страни, за които летуването на Червено море е традиционно популярно, не съветват своите граждани да отиват на пътешествие в Египет.

Финландските фирми Finnmatkat и Tjäreborg искат да евакуират от Египет всички свои клиенти там.

Унгария обаче също връща своите туристи от Египет заради кризата и насилието в страната, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. В египетските курорти Хургада и Шарм ел Шейх почиват около 1300 граждани на Унгария. Предвидено е те да бъдат върнати в своята родина до 30 август.

Белгийските власти също посъветваха гражданите на страната да избягват "всякакви пътувания" до Египет. Досега Белгия съветваше да не се пътува до Египет, но с изключение на пътуванията до туристическите райони на Червено море и залива Акаба. Сега предупреждението се отнася до всички пътувания до страната.

Властите на Тайланд също решиха да евакуират гражданите си от Египет. По данни на тайландското министерство на външните работи в Египет се намират около 2000 граждани на Тайланд. Близо 900 от тях вече се обърнаха към посолството в Кайро с молба за евакуация. За транспортирането на хората са задействани самолети на Тайландските авиолинии, както и военновъздушните сили на кралството.