Извънредното положение влезе в сила днес от 14 ч. по Гринуич. Според египетски телевизии то дава неограничени правомощия на армията и силовите структури, както и възможност за установяване на комендантски час с ограничаване на движението по улиците на градовете.

Египетската държавна телевизия излъчи изявление на и.д. президент Адли Мансур, според когото извънредното положение е въведено заради "опасности за сигурността и реда в страната, породени от от целенасочени подривни действия".

Мансур призова армията да помага на полицията при поддържането на реда и сигурността и защитата на живота на египтяните.

Оставка на вицепрезидента

Изпълняващият длъжността вицепрезидент на Египет и носител на Нобеловата награда за мир Мохамед Ел Барадеи връчи оставката си на и.д. президент Адли Мансур след кървавите сблъсъци.

Сблъсъци в страната

По обновени данни на египетското здравно министерство, 278 души са били убити и над 1400 ранени при размириците в Египет между полицията и симпатизанти на сваления президент Мохамед Морси. Сред убитите има както цивилни, така и полицаи.

Сред убитите е и 62-годишният оператор на британската телевизия "Скай Нюз" Мик Дийн.  "Мик бе убит от куршум в Египет тази сутрин”, се казва в изявление на медията. 62-годишният оператор има две деца. Той е работил за „Скай нюз” в продължение на 15 години.

Лидери на "Мюсюлманските братя" са били арестувани, предаде Ройтерс.
Според египетски медии един от тях е Мохамед ал Белтаги.
Той от началото на юли се издирва по обвинения в подстрекателство към насилие и убийството на демонстранти.
Египетската полиция е арестувала и 200 протестиращи, допълва ДПА.

"Мюсюлманските братя" приканиха египтяните да излязат на улиците, за да спрат клането.

 Протестиращите атакуват и палят полицейски участъци, правителствени сгради и църкви.

Малко след началото на операцията бяха атакувани три църкви в централната част на Египет, където живеят копти.

Централната банка инструктира търговските банки да затворят клоновете си в районите, засегнати от хаоса. Министерството на културата нареди да бъдат прекратени посещенията на пирамидите в Гиза и на други археологически обекти най-малко за ден.

Реакциите по света

Европейският съюз, Германия и Турция призоваха за сдържаност в Египет.
ЕС изрази силно безпокойство заради убитите демонстранти.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова Съвета за сигурност на ООН и Арабската лига да предприемат незабавни стъпки за спиране на "клането" в Египет, изтъквайки че международното мълчание е открило пътя за грубата намеса със сила на египетските власти.

Българското МВнР препоръчва на българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Кайро до нормализиране на обстановката в града. В случай на възникване на извънредна ситуация и необходимост от установяване на бърз контакт с посолството на България в Кайро, от изключително значение е българските граждани предварително да са се регистрирали в мисията, като оставят свой адрес и телефон за връзка.

Посолство на РепубликаБългария в Арабска република Египет
Адрес: 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek, Cairo, Egypt
Тел.: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77
Факс: +20 2 2736 38 26
Дежурен телефон в извънработно време: + 20 122 317 1991
E-mail: Embassy.Cairo@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/egypt