След няколко дни на затишие французите отново излязоха на улицата, след като срещата между премиера Елизабет Борн и представители на синдикатите не постигна пробив, предаде Ройтерс. Денят започна с блокади на училища, блокирана бе и пещ за изгаряне на смет край Париж.

Още снимки вижте тук >>>

В следобедните часове активисти на CGT закачиха транспарант с надпис "64, не е" на върха на Триумфалната арка в столицата.

Над 11000 полицаи охраняват демонстрациите из страната по време на 11-ата поред национална стачка срещу пенсионната реформа за последните три месеца. Днес тя засяга предимно железопътния и въздушния транспорт и рафинериите, макар и в по-малка степен от предишните дни. Органите на гражданската авиация поискаха от авиокомпаниите да намалят с 20 на сто полетите от и до няколко големи летища, сред които тези в Бордо и Марсилия, но не и Париж. Трафикът в столицата е относително редовен. 

В стачката ще се включат и около 20 на сто от учителите в основните училища, докато на 28 март делът им бе 30 на сто. За днес е и планирано ново мащабно шествие по улиците на Париж, което ще продължи около час и отново ще блокира града.

Синдикатите се заканиха да продължат и да разширят протестите, обидени, че разговорите с Борн в сряда са продължили едва половин час, освен че не дадоха резултат. Те настояха, че единственият начин за разрешаване на проблема е законът за пенсионната реформа да бъде оттеглен. Премиерът отхвърли тази възможност. 

"След тази среща призовавам всички работници - мъже и жени, да се присъединят към протестите в цяла Франция", заяви Лоран Берже, лидер на най-големия синдикат в страната "Се Еф Де Те" (CFDT).

За профсъюзите днешният протест е пореден етап за поддържане на натиска върху правителството дни преди Конституционният съд да се произнесе за спорната пенсионна реформа, която трябва да повиши възрастта на пенсиониране от 62 на 64 години.

Според Ройтерс днешните масови протести ще покажат дали съпротивата срещу реформата губи скорост или набира нова. Агенцията отбелязва, че участието в предишната обща стачка - на 28 март, беше по-слабо от предходните демонстрации, позовавайки се на данни на вътрешното министерство. В протестите тогава се включиха 740 000 души спрямо рекордните 1.09 милиона на 23 март.

В знак на съпричастност с френските работници, в белгийския град Антверпен бе блокирано петролното депо.