Ново земетресение с магнитуд 5,3 е било регистрирано днес в окръг Кахраманмараш, Южна Турция, от сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул.

Според публикуваната от обсерваторията информация трусът е станал в 10.48 ч. (9.48 ч. българско време), а епицентърът му е бил в района на град Гьоксун, окръг Кахраманмараш.

Земетресението е било на дълбочина 5 км под земната повърхност, добавя БТА.

Това е поредният по-силен трус в поредицата земетресения в района от понеделник, когато в 4.17 ч. сутринта, Южна Турция бе разтърсена от трус с магнитуд 7,7 и епицентър в град Пазарджък, окръг Кахраманмараш.

Девет часа по-късно бе регистрирано и второ силно земетресение, отново в окръг Кахраманмараш, с магнитуд 7,5-7,6.

Досега броят на официално потвърдените жертви в Турция от трусовете е 6234. В съседна Сирия земетресенията са отнели живота на най-малко 2270 души.

Земната маса в Турция се е изместила с три метра

Двете земетресения с епицентър Кахраманмараш, Южна Турция, и магнитуд съответно 7,7 и 7,6 по Рихтер, са причинили изместване на земната маса в Турция с три метра, съобщи директорът на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул проф. Халюк Йозгенер.

"Преживяваме истинско природно бедствие, невиждано досега. В един и същи ден станаха две земетресения едно след друго с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер. Земната маса се измести с цели три метра", заяви проф. Йозгенер пред журналисти, цитиран от БТА.

По думите на турския учен през 2022 година в Турция са станали 170 земетресения с магнитуд над 4.

"След августовското земетресение през 1999 година (в района на Мраморно море), земетресенията от 6 февруари са най-мощните и най-разрушителните за последните 24 години", посочи той.

Ученият обясни, че последните земетресения в Кахраманмараш са освободили енергия, която е била натрупвана в продължение на 500 години, а на места и 700-800 години.

Още държави пращат помощ

Екип със 161 спасители от САЩ е излетял тази сутрин за Турция, за да окаже помощ в 10-те окръга, засегнати от разрушителните земетресения в Южна Турция, добавя БТА.

Турското правителство поиска международна помощ за справяне с последиците от мощните трусове с магнитуд до 7,7, които разтърсиха южната част на страната преди три дни и отнеха живота на над 7000 души, по последни данни. Хиляди са загинали и в съседна Сирия.

Непосредствено след бедствието спасители от около 70 държави пристигнаха в Турция и работят на терен. България бе една от първите европейски държави, които изпратиха помощ.

Държавите от НАТО, както и Финландия и Швеция, които очакват да се присъединят към алианса, също предоставят помощ на Турция след опустошителните земетресения. Над 1400 спасители от над 20 държави са изпратени в Турция в помощ на своите 53 000 турски колеги, се отбелязва в съобщение на пакта.

В пострадалите райони са изпратени екипи за търсене и спасяване, пожарникари и инженери, лекари и сеизмолози. Съюзниците са готови да предоставят допълнителна помощ, допълва говорителят на НАТО Оана Лунджеску, цитиран от БТА.

Подкрепата се предоставя чрез Евроатлантическия координационен център за реакция при бедствия. Центърът работи целогодишно и осигурява съгласуване на молбите за помощ и предложенията за съдействие.

Армения е изпратила 27 спасители в Турция и 29 в Сирия в помощ на пострадалите от земетресенията, предаде ТАСС, като се позова на пресцентъра на арменското външно министерство.

Премиерът Никол Пашинян вчера разговаря по телефона с турския президент Реджеп Тайп Ердоган и със сирийския лидер Башар Асад, като изрази готовността си да им предостави помощ.

Втори спасителен екип на албанските въоръжени сили пристигна днес в Истанбул, за да се включи в издирвателно-спасителните дейности след разрушителните земетресения в Турция, съобщи АТА, като се позова на публикация в социалните мрежи на премиера на Албания Еди Рама, добавя БТА.

Първата мисия на албанските въоръжени сили и албанската национална агенция "Гражданска защита", която включва 53 души издирвачи, здравни помощници и превозни средства, пристигна вчера в засегнатите от земетресенията зони.

Втори екип от гръцки спасители също заминава днес за Турция по нареждане на премиера Кириакос Мицотакис след консултация с министъра на климатичните кризи и гражданската защита Христос Стилианидис, съобщи гръцкият сайт "Ефимерида", цитиран от БТА.

Екип от 15 пожарникари от Специалното звено за реакция при бедствия с едно обучено за спасяване на хора куче и два автомобила ще заминат в следващите няколко часа. Те ще бъдат придружени от офицер - инженер от пожарната бригада със специализация в укрепването на повредени сгради, както и от трима лекари и спасители от службата за бърза помощ.

Мисията ще замине с военно-транспортен самолет C-130 от военното летище в Солун.

Както съобщи Министерството на климатичните кризи и гражданската защита, гръцката мисия, подпомагаща операциите по издирване и спасяване в Турция, е подсилена с допълнителни сили, за да помогне в справянето с опустошителните последици от мощното земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, което се случи сутринта на 6 февруари в Югоизточна Турция и Сирия.

Ердоган пристигна в епицентъра на разрушителните земетресения Кахраманмараш

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Кахраманмараш, епицентър на разрушителните земетресения, съобщи Анадолската агенция, предава БТА.

Ердоган отпътува за Кахраманмараш със самолет от летище Есенбога в Анкара. Президентът ще инспектира и координира дейностите на място.

Очаква се Ердоган да посети палатков лагер в град Кахраманмараш, след което да отпътува за град Пазарджък, където беше епицентърът на първото земетресение. Девет часа след този трус с магнитуд 7,7 последва второ силно земетресение с магнитуд 7,6, чийто епицентър бе в района на град Елбистан, също в окръг Кахраманмараш.

След посещението в Кахраманмараш президентът планира да отиде и в окръг Хатай, който също тежко пострада от трусовете.