Национални и регионални структури, общественици, политици и обикновени граждани организираха кампании за набиране на средства, дрехи и одеяла, храни и медикаменти, които да бъдат изпратени на пострадалите от опустошителните земетресения в Южна Турция и Сирия.

Българският Червен кръст обяви дарителска кампания

Още през вчерашния ден Българският Червен кръст (БЧК) обяви дарителска сметка за набиране на средства за пострадалите от земетресенията. Днес БЧК обяви кампания за набиране на материални дарения. Сред необходимите вещи са нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки, ново спално бельо, нови топли завивки, хигиенни материали (за лична хигиена).

Даренията за София се приемат в 9-та Районна служба на ПБЗН - ж.к. "Люлин" 10, бул. "Д-р Петър Дертлиев" 1989, от 9:00 до 18:00 ч., както и в областните организации на БЧК.

Областната администрация и Община Разград подкрепиха кампанията на БЧК, съобщи за БТА директорът на дирекция в Областната администрация Светлин Симеонов. Той посочи, че материални дарения за област Разград ще се събират в сградата на Секретариата на Областния съвет на БЧК, намираща се ул. "Кракра" № 14, всеки работен ден от 09:00 до 16:00 часа.

В офиса на БЧК в Плевен се събират материални дарения в помощ на пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия, съобщи за БТА Габриела Хитова, директор на Областния съвет на БЧК в Плевен.

Областният съвет на БЧК в Добрич също се включва в националната кампания за материални дарения в помощ на пострадалите при земетресенията в Турция, съобщиха от местната структура на организацията. В областния град са разкрити два пункта за събиране на дарения - на ул. "Отец Паисий" 19 и ул. "Агликина поляна" 19.

Българският Червен кръст в Русе също набира от днес дарения в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, съобщи за БТА директорът на областната червенокръстка организация Антоанета Ябанозова.

Снимка: БТА

В БЧК - Варна дарения ще се приемат до събота, 11 февруари, между 9:30 и 16:30 часа. Адресът на организацията е ул. "Братя Шкорпил" 3.

Касички за събиране на средства за пострадалите от земетресенията в Турция ще постави във всяка от седемте кърджалийски общини областната структура на Българския Червен кръст, освен обявената вече национална дарителска сметка. Това обявиха пред журналисти проф. д-р Тодор Черкезов, член на Националното ръководство на БЧК, и Светломира Димитрова, директор на Областния съвет на червенокръстката организация в област Кърджали.

Общинските администрации също се включват в набирането на средства

Граждански инициативи в Пловдив започнаха да събират дарения за пострадалите от земетресението в Турция. Организатори на двете дарителски акции са издателят Манол Пейков и Дениз Мутлу. За ден по сметките на Пейков са събрани малко над 220 000 лева от повече от 1500 души, като непрекъснато постъпват нови дарения.

Предметни дарения се събират в пунктове в Пловдив и София. Необходими по последни данни са ръкавици, якета, шалове, шапки, одеяла, отоплителни на газ за външно отопление, печки, палатки, столчета и маси за къмпинг, комплекти за първа помощ, хигиенни материали, батерии. В Пловдив те се събират на адрес бул. "Александър Стамболийски" 9, а в София на ул. "Шипка" 23.

Пункт за събиране на помощи за пострадалите от земетресенията в Турция е разкрит във Велико Търново. Пунктът е разположен в центъра на града, на ул. "Марно поле" 14, съобщиха от пресцентъра на Общината. Той ще е отворен всеки работен ден от 8:30 до 17:00 ч., а събраните помощи ще бъдат изпращани към пострадалите в земетръсната зона.

Националната асоциация на Доброволните формирования в България и областният управител на Пазарджик Трендафил Величков разкриха пункт за набиране на хуманитарна помощ в подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, съобщи за БТА Мария Ловчинова от областната администрация. Пунктът е разположен в центъра на град Пазарджик, на ул. "Екзарх Йосиф" 15А и ще работи всеки ден от 9:00 до 19:00 часа.

Кметът на община Добричка Соня Георгиева инициира кампания за събиране на дарения в помощ на бедстващите след земетресенията в Турция, съобщи по-рано днес местната управа на сайта си.

И Община Котел обяви кампания за събиране на дарения за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, съобщиха от общинския пресцентър. Всеки желаещ може да помогне. Даренията ще могат да се предадат на директора на Дневен център за стари хора - Ваня Иванова, всеки делничен ден от 8:00 до 17:00 часа в сградата на Центъра, на адрес: гр. Котел, ул. "Проф. Павлов" №8. Координатор на кампанията е заместник-кметът Шериф Куванджъ. Всеки желаещ да дари парични средства, може да го направи от днес в дарителски кутии, поставени в сградата на Община Котел. Пари могат да се преведат в набирателна сметка в лева на Община Котел.

Община Опака обяви кампания за подпомагане на пострадалите от земетресението в Турция. Кампанията е за набиране на неизползвани материални средства, които ще бъдат изпратени на бедстващите хора след опустошителното природно бедствие, каза секретарят на общината Неше Ашим за БТА.

Сред желаещите да помогнат е и десетгодишният син на отец Петър Гарена от Кърджали. Манол първи се включи в кампанията на Районното мюфтийство в областния град по набиране на средства за пострадалите при земетресенията в Турция и дари пари от своята касичка. Това каза за БТА районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди.

Национални дарителски кампании

Главното мюфтийство и Посолството на Турция в България също обявиха днес банкови сметки, по които биха могли да се направят парични дарения. Банковите сметки и условията за даряване на стоки и материали от първа необходимост са публикувани на сайтовете им.

ДПС също започна дарителска кампания в подкрепа на пострадалите в опустошителното земетресение в Турция, както и на семействата на загиналите, съобщиха от пресцентъра на партията.

Фондация "BCause" също обяви кампания за набиране на средства, с която ще се подпомогнат българските доброволни отряди, отиващи на помощ на място. Фондацията ще насочи средства и към Хранителна банка в Турция, която доставя храна и вода на нуждаещите се. За пострадалите от земетресенията в Сирия от фондацията ще насочат дарения към MULHAM Gönüllüler YARDIM Dernegi (Molham Volunteering Team) - студентска доброволческа организация, която стартира спешен фонд за подкрепа на пострадалите.

Лазар Радков, организатор на кампанията "Капачки за бъдеще", обедини усилията си с платформата Каузи.БГ. Към 20:30 ч. днес в кампанията, организирана от Каузи.БГ за събиране на средства за пострадалите от земетресенията, бяха събрани над 116 905 хил. лева.

Още в първите часове след бедствието България изпрати планински спасители, пожарникари и лекари, които да се включат в операциите по издирване на изчезнали лица и за подпомагане на пострадалите.