Българското МВнР препоръча, във връзка с усложнената метеорологична обстановка в Северна Европа, българските граждани да избягват пътувания до Полша, Дания и Германия, или такива да бъдат предприемани с повишено внимание.

Латвия се готви за идването на циклона "Ксавер", който ще бъде съпровождан от силни пориви на вятъра. Лошото време вече стана причина за отмяна на вечерните полети от международното летище в Рига до Амстердам и Копенхаген и обратно.

Бурни ветрове в Шотландия оставиха днес без ток хиляди домове и спряха железопътния транспорт.

Пориви на вятъра от 183 км/ч бяха измерени в северната част на страната, където много пътища и мостове бяха затворени. Отменени бяха и голям брой полети. Централната жп гара в Глазгоу бе евакуирана, след като отломка счупи част от стъкления покрив, но никой не пострада при инцидента, предаде БТА.

Шофьор на камион загина при катастрофа край Единбург, съобщи полицията. В Англия мъж в инвалидна количка беше смазан от съборено дърво. Край бреговете на Швеция двама моряци са били изхвърлени извън борда на кораб и издирването им е било напразно.

Вижте снимки как по места се готвят за бурята >>


В Лондон бе свикано спешно заседание на комисията по сигурността "Кобра" заради тези най-опасни метеорологични условия за последните 30 години, съобщи канцеларията на премиера Дейвид Камерън.

Спрени са фериботите, обслужващи някои от германските острови в Северно море, а националният железопътен превозвач Дойче Бан предупреди, че е възможно да бъде нарушено движението на влаковете в части от Северна Германия.

Буреносните ветрове са със скорост над 180 км/ч. Най-тежко засегнати са провинциите Шлезвиг-Полщайн и Долна Саксония. Учебният процес е спрян, полетите до Хамбург и Хановер масово се отменят. На международното летище в Хамбург бяха отменени около 130 полета. Засега засегнати са предимно вътрешните полети. Корабният трафик също е затруднен.
Подобна буря в Хамбург през 1962 г. отне живота на 315 души, припомня агенцията.

В Берлин властите призоваха жителите да не напускат домовете си, ако не им се налага.

Бурята ще засегне и западна Дания. Трафикът на влаковете ще бъде ограничен.

Западна и южна Норвегия също се готвят за стихията.

За днес са прогнозирани силни ветрове и в южните и югозападните части на Швеция. На обед ще бъде спряно движението на регионалните влакове заради стихията. Ще бъдат анулирани и фериботите между Швеция и Полша и между Швеция и датския остров Бьорнхолм.

В очакване на бурята са и части на Белгия, Франция и Холандия.

Холандия се приготви за бурята, като затвори водните бариери, които предпазват страната от приливи. Кралските холандски авиолинии анулираха десетки полети за други европейски държави от съображения за сигурност.

В Северно море водите може да се покачат до рекордно ниво за последните 30 години. Според компютърни симулации те може да достигнат 6,1 метра.