Външното министерство в Москва заяви, че пристигналите във Венецуела в края на миналата седмица руски военни имат пълното право да са там, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

В първия официален коментар на Русия след дислоцирането говорителят на външното министерство Мария Захарова каза вчера, че то е било осъществено "в пълно съответствие" с венецуелската конституция и с двустранното споразумение за военно сътрудничество. Тя отказа да уточни числеността на руския военен контингент във Венецуела.

ТАСС също цитира изявлението на Мария Захарова, в което тя нарича "специалисти" изпратените във Венецуела руски военни. Опозиционният лидер Хуан Гуаидо каза вчера в парламента, че пристигането на военни от Русия означава, че Николас Мадуро няма доверие в собствената си армия.

Два руски самолета, превозващи 99 военни и 35 тона техника кацнаха в Каракас, "в рамките на техническото и военно сътрудничество с Венецуела", предаде преди два дни Франс прес, като цитира руската държавна агенция Спутник. В тези полети няма нищо тайнствено", посочва Спутник и уточнява че единият самолет е "Антонов Ан-124", другият - пътнически "Ил-62". Те са кацнали пред президентския терминал на международното летище "Симон Боливар". Ройтерс съобщи на свой ред, че двата самолета са излетели в петък за Каракас от руското военно летище "Чкаловски" и са направили кратък престой в Сирия. Транспортният самолет "Ан-124" е излетял от Каракас в неделя следобед. Ройтерс също цитира агенция Спутник, че руските военни са пристигнали във Венецуела за "консултации". "Русия има различни договори тук, които са в процес на изпълнение, договори от технически военен характер", заявил пред Спутник източник от руското посолство в Каракас.

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джон Болтън призова Русия да се присъедини към международната общност в подкрепа на народа на Венецуела. САЩ изпращат храна и лекарства, за да помогнат на хората във Венецуела. Вместо да изпращат ядрени бомбардировачи и специални сили за подпомагане на корумпирания диктатор, Русия трябва да работи заедно с международната общност в подкрепа на народа на Венецуела, каза Болтън. Съединените щати "няма да толерират намесата на враждебни сили" за постигане на общите цели от страните от Западното полукълбо - демокрацията, сигурността и върховенството на закона, добави той.

На това Захарова отговори във фейсбук така: "Бих искала да напомня на Джон Болтън: ако една голяма страна в Западното полукълбо спре да трови хората от Венецуела със санкции, а втората страна в Източното полукълбо и редица международни банкови структури отблокират милиарди долари венецуелски пари в сметките си, тогава венецуелците сами могат да купуват лекарства и храни без помощта на "добрия Вашингтон"."