Украйна се опита да атакува руски цивилни плавателни съдове в Черно море с безпилотни катери, но руските военноморски сили откриха и унищожиха своевременно нападателите, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. Киев отрече да е атакувала цивилни плавателни съдове.

"Тази нощ киевският режим извърши опит за терористична атака с помощта на три катера без екипажи срещу руски граждански транспортни кораби, пътуващи към пролива Босфор в югозападната част на Черно море", заяви Игор Конашенков.

По думите му патрулните кораби на руските военноморски сили, ескортиращи транспортните съдове, са открили и унищожили с огън от щатното въоръжение всички украински катери навреме.

По-рано днес руското министерство на отбраната съобщи, че корабите на Черноморския флот "Сергей Котов" и "Василий Биков" са отбили атаката на три украински безпилотни катера в района на Севастопол. След това "Сергей Котов" и "Василий Биков" са продължили да изпълняват задачите си. Министерството каза, че патрулните кораби са в района, за да контролират навигацията.

Инцидентът е първият сблъсък на украински морски дронове с руския флот в дълбоки води. Преди това Киев е използвал дронове, за да атакува военноморската база на Русия в Крим и моста, който Русия построи към полуострова.

Високопоставен съветник на украинския президент заяви, че не е атакувала и няма да атакува цивилни плавателни съдове или каквито и да било други невоенни обекти в Черно море, като нарече съответните руски твърдения "измислени", предаде Ройтерс.

"Без съмнение тези изявления на руските представители са измислени и не съдържат и капка истина. Украйна не е атакувала, не атакува и няма да атакува цивилни плавателни съдове или каквито и да било други граждански обекти", заяви за Ройтерс Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Информацията за инцидента не може да бъде потвърдена от независим източник.

Миналата седмица британското министерство на отбраната предупреди, че Руският Черноморски флот се подготвя за блокада на украинските пристанища, след като Москва спря изпълнението на международното споразумение за доставка на зърно и модерната руска корвета "Сергей Котов" вече патрулира маршрута между Босфора и украинския пристанищен град Одеса. Според Обединеното кралство Русия може да ескалира кампанията си да унищожи украинския износ на храни, като се насочи към търговски кораби в Черно море.