Посолството на Руската федерация в София обобщи основните външнополитически резултати на 2022 година в последния работен ден. 

На официалната си страница във Фейсбук дипломатите на Москва в българската столица откроиха в пет точки най-важното от външната политика на Кремъл за изминалите 12 месеца.

  • Заминаващата година се превърна за външната политика на Русия в повратна точка и беше концентрирана върху формирането на нова международна реалност
  • Признаване на независимостта на Донецка и Луганска народни републики, започване на Специалната военна операция в съответствие с чл.51 на Устава на ООН, провеждане на референдуми в ДНР, ЛНР, както и на освободените територии на Запорожка и Херсонска области с по-нататъшното им приемане в състава на Руската Федерация - тези събития завинаги ще останат в отечествената история като епохални моменти.
  • Същевременно сложихме край на 30-годишните честни опити на Русия да изгради равноправно взаимодействие с "колективния Запад".
  • Руската дипломация е предприемала сериозни усилия за мирно уреждане на международни конфликти. Активно допринасяхме за стабилизиране на ситуацията в Афганистан. Лансирахме всеобхватен подход към сирийското досие, включително в рамките на "Астанинския формат". Съдействахме на комплексното нормализиране на отношенията между Азербайджан и Армения.
  • Успешно се развиваха контакти с многобройните ни международни партньори, заинтересовани в конструктивен диалог с Русия.