Германският канцлер Ангела Меркел и унгарският премиер Виктор Орбан изтъкнаха различията си по въпроса за миграцията, макар че изразиха готовност да продължат да разговарят, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На съвместна пресконференция в Берлин Меркел заяви, че иска да опази "хуманността" на Европа в отношението към мигрантите. "Може би това е, което ни разделя (с Орбан)", заяви тя.

Премиерът отговори, че становището на Унгария не се е променило, откакто страната затвори границите си за мигранти при наплива през 2015 г. Той посочи, че правителството му смята разполагането на 8000 унгарски граничари за "доста добра солидарност" от страна на Унгария с останалите членки на ЕС.

Меркел се съгласи, че опазването на външните граници на съюза е "важно и оправдано", но допълни, че самите държави от ЕС трябва да приемат част от мигрантите, нещо, което Унгария отказва да направи.

Германия иска да разшири сътрудничеството си с Унгария в рамките на общи проекти за опазване на външните граници на ЕС, но като цяло вижданията на двете страни по въпросите на миграцията съществено се различават, заяви Меркел, цитирана от ТАСС.

"Разговаряхме за миграцията, тук вижданията ни доста се разминават", каза германският канцлер. "Ако Европа иска да играе роля в света благодарение на ценностите си, тя не трябва да се изолира", заяви канцлерът.

Освен това по думите й Унгария не смята, че трябва да приема от другите държави от ЕС онези бежанци, които са били регистрирани на нейна територия. Според премиера отговорността за тях е на правителствата на други страни, през които те са минали преди това.

Меркел добави, че двете страни си сътрудничат в рамките на граничната служба на ЕС Фронтекс, както и по хуманитарната помощ и проекти в Северна Африка. "Такова сътрудничество трябва да се разширява и да продължава", каза Меркел.

Орбан призова Меркел да работят съвместно по организирането на приема на мигранти извън ЕС. По думите му създаването на центрове за прием на мигранти извън съюза е невъзможно без съдействието на властите в Германия.

"Създаването на центрове за прием на мигранти е отдавнашна цел на Унгария, но това е невъзможно да бъде осъществено без помощта на канцлера Меркел", каза той.

Унгарският лидер също отбеляза, че вижданията на Унгария и Германия относно с миграцията силно се различават. Той подчерта, че най-добрият начин да бъде премахнат "факторът привлекателност" на Европа за мигрантите е да бъдат затворени границите.

По думите на Орбан, цитиран от Ройтерс, именно отстраняването на стимулите за мигрантите да идват на континента ще бъде най-добрият начин, по който ЕС да покаже хуманност.

Ройтерс отбелязва, че пресконференцията е била напрегната и белязана от необичайно остри разногласия.