Сенатът на Тайланд днес прие на последно четене законопроект за равенството в брака, с което Тайланд е напът да стане третата страна в Азия, която признава еднополовите бракове след Непал и Тайван, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Законопроектът получи подкрепата на 130 от 152-ма присъстващи сенатори, при 18 въздържали се и четирима гласували "против". Сега документът ще бъде изпратен за подпис на крал Рама Десети. Законът влиза в сила 120 дни след публикуването му в тайландския Държавен вестник.

Защитниците на сексуалните малцинства нарекоха решението "паметна стъпка напред", защото ще направи Тайланд първата страна в Югоизточна Азия, която приема законодателство за равенство в брака.

Тайланд вече е известен със своята култура на толерантност, включително към сексуалните малцинства, което го превръща в популярна туристическа дестинация.

Законът е кулминация на продължили повече от десетилетие усилия на активисти и политици, след като предишни проекти не стигнаха до законодателния орган.