Френският президент Еманюел Макрон защити решително решението си да прокара увеличение на пенсионната възраст в условията на протести в цяла Франция и два вота на недоверие. "Тази реформа не е лукс, не е удоволствие, а необходимост", заяви той, цитиран от Би Би Си.

Протестиращите бяха окуражени от използването на конституционните правомощия на правителството за прокарване на реформи без гласуване в Националното събрание.

В четвъртък ще се проведе девети кръг от стачки и национални протести.

В редица градове вече шест нощи се провеждат демонстрации, при които са извършени стотици арести.

Бяха подпалени кофи за боклук, които са били оставени препълнени от работниците по сметосъбирането, а 13 % от бензиностанциите са с недостиг на гориво поради блокадите на петролните рафинерии; почти половината от помпите в южната част на областта Буш дю Рон са пресъхнали.

Протестите засенчиха и предстоящото посещение на крал Чарлз Трети във Франция. Депутатът от Зелените Сандрин Русо призова пътуването да бъде отменено: "Наистина ли приоритетът е да се приеме Чарлз III във Версай? Нещо се случва във френското общество... приоритетът е да се отиде и да се разговаря с обществото, което се надига."

Подложен на натиск да намали напрежението, Макрон направи първите си публични забележки по ескалиращия спор за пенсиите в интервю, излъчено по два от основните френски телевизионни канала в сряда по обед.

Френският президент заяви, че протестиращите имат право да излязат на улицата и гневът им е бил взет под внимание, но не е приемливо, когато те прибягват до насилие без каквито и да било правила.

"Мислите ли, че ми е приятно да приемам тази реформа? Не", каза той. В стремежа си да въведе повишаването на пенсионната възраст до края на 2023 г. той заяви, че е длъжен да не оставя въпроса на самотек въпреки неговата непопулярност.

Франция има пенсионна система, при която работещите плащат за пенсионерите. Макрон изтъкна, че когато той е започнал работа, френските пенсионери са били 10 милиона, а сега са 17 милиона.

"Колкото по-дълго чакаме, толкова повече ще се влошава дефицитът". Той заяви, че е време да се действа, като се възобнови диалогът със синдикатите и всички политически сили, които са готови да го направят.

Решението на президента Макрон да използва клаузата 49.3, за да прокара повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години и удължаване на пенсионните вноски, се смята за най-големия му политически риск, откакто се изправи срещу протестиращите "жълти жилетки" през първия мандат на своето президентство.

Но тогава той имаше стабилно мнозинство в парламента, а сега ръководи правителство на малцинството и пенсионната реформа е крайно непопулярна, припомня Би Би Си.

Лидерите на профсъюзите заедно с крайнодясната партия "Национален сбор" и крайнолявата "Непреклонна Франция" се обединиха в гнева си срещу хода на министър-председателя Елизабет Борн да прокара законодателството.

Марин льо Пен заяви, че няма да участва "в гасенето на пожара", тъй като президентът е единственият, който разполага с ключовете за политическата криза, която сам е създал.

Профсъюзните лидери заявиха, че до половината от учителите в началните училища ще стачкуват в рамките на деня на действие в четвъртък, но демонстрациите продължиха и в сряда, включително пред южното пристанище Марсилия-Фос.

По време на телевизионното си интервю Макрон подчерта, че продължава да подкрепя своя министър-председател: "Тя има моето доверие да ръководи този правителствен екип".

Съобщава се, че преди изявата си той е казал на представители на своята партия в Елисейския дворец, че няма да има промяна в курса. Той изключи възможността за пренареждане на правителството, разпускане на парламента или друг драматичен ход.

Макрон казал на колегите си, че не съжалява за форсирането на реформите.

Той и министър-председателят твърдят, че реформите са преминали през 175 часа дебати в парламента. Макрон изтъкна, че някои партии са подкрепили реформата, докато тя е минавала през парламента, но след това са подкрепили вот на недоверие, който за малко не е успял.

Преди гласуването в парламента в понеделник правителството осъзна, че не е успяло да си осигури достатъчно гласове, особено сред десните републиканци.