Смъртта на жертвите, четири от които момчета на възраст между 18 и 20 години, предизвика бурни протести заради подозренията за етнически мотив. Стигна се до безредици в Скопие, при които бяха задържани десетки младежи.

Вътрешният министър Гордана Янкуловска съобщи на специална пресконференция в Скопие, че при разследването са арестувани около 20 души, радикални ислямисти, предаде БГНЕС. Те са действали на територията на Пакистан и Афганистан на страната на талибаните и са участвали в боеве срещу силите на НАТО. Повечето са македонски граждани. Част от задържаните "са участвали лично в клането", каза още министърът.

Тя увери, че всички са арестувани на базата на "материални доказателства", но отказа повече подробности. Янкуловска поиска гражданите и медиите да дадат още 24 часа, за да може вътрешното министерство да си свърши работата докрай и да повдигне обвинение и искане за арест.
У арестуваните е открито оръжие, съобщи още Гордана Янкуловска, но не можа да посочи дали то е използвано при убийството на петимата македонци на 12 април.

Спецакцията по задържането на убийците, наречена "Чудовище", е проведена  тази сутрин. В нея са участвали над 800 полицаи. Те са проверили 26 обекта, по-голямата част от тях са били на територията на столицата Скопие. При операцията е открито голямо количество оръжие, боеприпаси, литература, доказваща тяхната идеологическа принадлежност, както и други предмети, които можели да се използват за извършване на престъпления.

Според Янкуловска основният мотив за убийството на петимата е желанието да се създаде страхова психоза сред населението и да се изпълняват ислямистките цели. Жертвите били случайно избрани. По думите й, когато става въпрос за тероризъм жертвите невинаги са пряко свързани с убийците.
На въпрос дали Македония е изправена пред ислямистка заплаха и радикален ислям Янкуловска отговори: "Република Македония е част от международната антитерористична коалиция за мир и е страна, пета в света, с броя на участниците в мисията си в Афганистан. С този факт Македония е сред страните, които могат да бъдат потенциална мишена на радикалните ислямисти. В нито един момент не подценяваме ситуацията и не изключваме възможността от действия на радикални елементи или групи".
Вътрешният министър и уточни, че всички спецслужби внимателно следят ситуацията в страната. Според нея всичко това се прави с цел да няма промяна в начина на живот и съжителство на всички граждани в Македония.

На извънредната пресконференция в македонското вътрешно министерство присъства и премиерът Никола Груевски.

По-късно МВР на Македония показа видеоматериал, на който се вижда оръжието, открито у арестуваните, както и албански символи и надписи УЧК, съобщи "Фокус". УЧК е съкращение от албанското название на Армията за освобождение на Косово, както и Армията за национално освобождение – инициатор на въоръжения конфликт в Македония през 2001 г.
Не е ясно дали хората от плакатите са сред задържаните.