Кремъл прие с чувство за хумор публикацията във в. "Ню Йорк таймс", според която руските тайни служби подслушват мобилния телефон на президента на САЩ Доналд Тръмп. Това заяви днес прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

"Посрещаме такива публикации вече с чувство за хумор", посочи той пред журналисти.

Говорителят препоръча медиите да потърсят разяснения от самото издание, което "сигурно притежава някаква подробна информация по въпроса, която може да обоснове публикуването на такава информация".

По думите му Кремъл съжалява, че американският ежедневник "лекомислено публикува информация, сочеща по-скоро, че се понижава нивото на журналистическата отговорност".

Когато Доналд Тръмп се обади по телефона на приятели, китайци и руснаци слушат и научават, пише днес "Ню Йорк таймс", като се позовава на американски разузнавателни доклади.

Според вестника съветници на Тръмп неведнъж са го предупреждавали, че неговите мобилни телефони не са сигурни и че руски и китайски шпиони редовно го подслушват. Президентът обаче все още не желаел да се раздели със своите айфони.

Служители на Белия дом изразили надежда, че президентът поне се въздържа от обсъждането на класифицирана информация, когато говори по телефона.

Според източници от разузнавателните служби на САЩ, цитирани от "Ню Йорк таймс", било установено, че Китай се стреми да използва чутото от разговорите на Тръмп - как разсъждава, с какви аргументи може да му се повлияе и кого е склонен да послуша, - за да бъде предотвратена ескалацията на търговската война със САЩ.

По-рано в. "Политико" съобщи, че отделът по информационни технологии в Белия дом е предоставил на Тръмп два апарата iPhone, единият от които не е оборудван с устройства против подслушване, припомня ТАСС.