Израел и палестинските бойци се споразумяха за спиране на огъня в ивицата Газа от тази вечер, което бе постигнато с посредничеството на Египет, предаде Ройтерс, като се позова на източник от египетските служби за сигурност.

Източникът каза, че Израел е приел предложение на Кайро, а палестински представител, запознат с посредническите усилия на Египет, заяви, че примирието ще влезе в сила в 20,00 ч. местно време (и българско).

Говорители на Израел и палестинската групировка "Ислямски джихад" (която се бие в Газа от избухването на сблъсъците в петък), казаха само, че са в контакт с Кайро.

Новият изблик на насилие, който напомня за встъпителната фаза при предишни войни в Газа, обезпокои световните сили, предава БТА. Мащабите обаче до момента са сравнително ограничени, тъй като управляващата в ивицата Газа ислямистка групировка Хамас (която е значително по влиятелна от подкрепяния от Иран "Ислямски джихад"), засега не се включва в конфронтацията.

Източници от Газа съобщиха за 31 убити палестинци, най малко една трета от които са цивилни. Ракетният обстрел откъм Газа, от друга страна, парализира значителна част от Южен Израел и принуди жителите на градове като Тел Авив и Ашкелон да избягат в бомбоубежищата.

Снимка: БТА/АП