Франция ще въведе санкции срещу Иран, ако диалогът по балистичната му програма и регионалното му влияние не доведе до резултати, предупреди външният министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес.

"Имаме две изисквания: Иран да се откаже от износа си на ракети за някои въоръжени групи в Близкия изток и за хусите" в Йемен, каза Льо Дриан.

Иран трябва също така "да прекрати действията по дестабилизиране на региона", добави той и отбеляза, че съгласно резолюция 2254 на ООН за Сирия не може да има чуждестранно военно присъствие на сирийска територия.

"Започнахме труден диалог с Иран и сме готови, ако той не доведе до резултати, да прибегнем до санкции. И те знаят това", заяви френският външен министър.

Той посочи, че Париж ще е особено твърд по въпроса за доставките на оръжие от Иран за въоръженото крило на ливанското шиитско движение Хизбула и изрази съжаление, че в Ливан все още няма съставено правителство осем месеца след парламентарните избори през май 2018 г.

До този момент Франция бе твърд противник на санкциите срещу Иран. Проблемът бе обсъждан на високо ниво между президентите Тръмп и Макрон.