Контролно-пропускателни пунктове и редици от полицейски автомобили са разположени по главния път, водещ към площад Тянанмън в Пекин, докато Китай засилва мерките за сигурност по повод 35-ата годишнина от кървавото потушаване на продемократичните протести в Пекин, предаде Асошиейтед прес.

Китай отдавна не си спомня за убийствата, последвали решението на китайското правителство да нареди на армията да сложи край на продължилите месеци протести и да подкрепи комунистическото управление, добавя БТА.

Приблизително 180 000 войници и въоръжени полицаи навлязоха с танкове и бронирани автомобили и стреляха по тълпите, докато се придвижваха към площад Тянанмън.

Броят на жертвите и до днес не е известен. Смята се, че загиналите са били стотици, ако не и хиляди. Операцията започва през нощта на 3 юни и продължава до следващата сутрин.

В цял Китай събитието остава чувствителна тема, подложена на силна цензура, а всяко споменаване в социалните медии се изтрива.

Стотици туристи се наредиха по улиците, водещи към портите за влизане на площад Тянанмън и Забранения град.

В отговор на молба на чуждестранен журналист да коментира годишнината, говорителката на китайското външно министерство Мао Нин заяви само, че "китайското правителство отдавна е стигнало до ясно заключение относно политическите безредици, които се случиха в края на 80-те години на миналия век", отбелязва АП.