Хиляди хора се присъединиха към законодателите в Париж, за да осъдят нарастването на антисемитските прояви във Франция по време на конфликта в ивицата Газа, но споровете за политическото участие помрачиха планираното демонстриране на единство, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Протестът, свикан от лидерите на двете камари на парламента на Франция, беше предизвикан от трикратното увеличение на броя на антисемитски инциденти в сравнение с цялата 2022 г. след атаката на "Хамас" на 7 октомври в Южен Израел.

Политически фигури, включително министър-председателката Елизабет Борн и бившите президенти Франсоа Оланд и Никола Саркози, оглавиха шествието. Те носеха транспарант с надпис "За Републиката, срещу антисемитизма". На няколко пъти прозвуча френският национален химн.

По оценки на полицията 105 000 души са участвали в неделната проява.

Президентът Еманюел Макрон, чието решение да не присъства, предизвика критики от някои политици, публикува отворено писмо, подкрепяйки шествието и осъждайки "непоносимото възраждане на необуздан антисемитизъм".

Снимка: БТА/АР

Подготвянето на шествието беше белязано от спорове кои политически сили трябва да бъдат представени. Решението на крайнодесния "Национален сбор" да участва подтикна радикално-лявата партия "Непокорна Франция" да се дистанцира от събитието, макар че други леви партии се включиха.

Снимка: БТА/АР

През последните седмици леви депутати се присъединиха към пропалестинските протести, включително вчерашното шествие в Париж.

Призивите на президента Макрон през последните дни за прекратяване на огъня в Газа, включително в интервю, в което се противопостави на израелските бомбардировки, бяха приветствани от френските леви политици, но порицани от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Снимка: БТА/АР

Протести срещу антисемитизма днес имаше и в други френски градове, включително в Марсилия, където се включиха около 7000 души, според оценка на полицията.

На други места в Европа нараства безпокойството от разпалването на антисемитизъм и други форми на екстремизъм. Във Великобритания вчерашната голяма пропалестинска демонстрация на беше белязана от сблъсъци между крайнодесните контрапротестиращи и полицията.

Снимка: БТА/АР