Това съобщи днес Коан Рикур, президент на организацията "Тиспол" - сдружение на европейските пътни полиции, цитиран от агенциите.

Операцията с кодово наименование "Спийд" ще продължи до неделя, 25 август.

В рамките на акцията са активирани почти всички стационарни радари по пътищата едновременно. Полицията ще използва и мобилни екипи с портативни устройства за измерване на скоростта по най-оживените места.

За контролиране на ключовите транспортни артерии се използват дори хеликоптери и самолети.

Не се съобщава кои три страни не са се включили в операцията на "Тиспол".

МВР засега не е обявило официално, че българските пътни полицаи се включват в акцията.

Изчислено е, че скоростта допринася за една трета от всички катастрофи, завършили със смъртни случаи. Скоростта е един от водещите фактори за смъртност на пътя и за сериозни наранявания, обясняват от европейската полицейска организация.

В цяла Европа тази седмица полицейските служители ще са ангажирани с това шофьорите да се съобазяват с различните ограничения за скоростта. В случаите, в които шофьорите предпочетат да не уважат тези ограничения, полицията ще прилага закона, се казва в съобщение на "Тиспол".

При подобна операция миналата година в цяла Европа бяха засечени 554 000 нарушители, вдигнали скорост над разрешената.

Проблеми с глобите

Белгийските служби организират по пътищата "хайки" с участието на моторизирани полицаи срещу нарушителите с чужди номера на колите. Това обаче не е дискриминация спрямо чужденците - просто собствениците на коли, регистрирани в Белгия, получават известия за глоби по пощата.

По данни на полицията в Белгия 70 на сто от тях си плащат глобите в срок без нови напомняния. Останалите 30 процента отиват на съд и в крайна сметка най-често им се налагат доста по-големи глоби, а някои губят и шофьорските си книжки.

Доста по-трудно е обаче да се търси отговорност от собствениците на коли, регистрирани в други държави - независимо от всички споразумения за трансгранично полицейско сътрудничество, обяснява ИТАРР-ТАСС причините за планираните "хайки".