Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети местата, където на 11 септември 2001 г. се разбиха самолетите, похитени от атентатори самоубийци на Ал Кайда, за да отдаде почит на жертвите и героите на 20-та годишнината от атентата.

От Белия дом съобщиха, че Джо Байдън ще бъде в Ню Йорк, Шанксвил, Пенсилвания и Пентагона.

Вицепрезидентът Камала Харис и вторият джентълмен Дъг Емхоф също ще посетят Шанксвил преди да се присъединят към Джо Байдън и първата дама Джил в Пентагона.

Джо Байдън е сенатор по време на атаките. Научава за самолетите, врязали се в Световния търговски център, от съпругата си. По време на предизборната кампания за президент миналата година Байдън беше в Шанксвил за годишнината.

Бившият президент Барак Обама посети и трите обекта на 9 септември и на 11 септември 2011 година.

Годишнината от терористичната атака ще бъде отбелязана дни след изтеглянето на американските войски от Афганистан и края на най-дългата война в историята на Америка, започнала малко след нападенията. Две десетилетия по-късно талибаните отново контролират близкоизточната страна, за която американци и афганистанци се бориха да предпазят от тероризма, отбелязва CBS.

"След 20 години в Афганистан отказах да изпратя още едно поколение американски синове и дъщери да водят война, която е трябвало да приключи отдавна", каза президентът Байдън миналата седмица.

Уикенда преди Деня на труда в САЩ Байдън издаде изпълнителна заповед, с която разпореди преразглеждане на документите, свързани с атентатите от 11 септември, на фона на натиск от семействата на жертвите, които искат да знаят дали Саудитска Арабия е помогнала на похитителите.