Обама каза, че няма да влиза в никакви заговори и сделки, за да осигури екстрадирането на Сноудън в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Той отрече САЩ да изпращат военни самолети след хакера.
Така отхвърли твърденията, че може да използват военновъздушните си сили, за да принудят самолета, с който Сноудън пътува от Русия, да кацне другаде.

Обама не се е обаждал лично на лидерите на Русия и Китай и не смята че трябва да го прави, защото изгонването на престъпник се уреждало чрез установените правни канали.

Според прездента фактът, че Сноудън се е сдобил със секретните документи, показва колко уязвима е Агенцията за национална сигурност (АНС) и каза, че е нанесена вреда с разкриването на нейните програми за сдобиване с телефонни и интернет данни.

Какво става със Сноудън?

Сноудън е на транзитната зона на московското летище "Шереметиево", защото САЩ анулираха паспорта му.
Въпреки настояванията на САЩ Русия отказа да го депортира.

Руският президент Владимир Путин каза, че Русия няма намерение да предава Сноудън, защото няма съответно споразумение със САЩ.
Външният министър Сергей Лавров съобщи, че от е свободен да замине от "Шереметиево" закъдето си пожелае.

Убежище на американеца предложиха Еквадор и Венецуела.
Еквадор вече даде такова на основателя на "Уикилийкс" Джулиън Асандж, но сега заяви, че Сноудън не се свързал с тяхно дипломатическо представителство.

Официални представители на Хонконг заявиха междувременно, че САЩ изпратили документи със сгрешено име в искането за екстрадиране на Сноудън, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Той се укриваше в Хонконг седмици, след като разкри тайните американски програми за следене.

В неделя Хонконг му разреши да вземе полет за Москва, като заяви, че молбата на САЩ за задържане на Сноудън не покривала напълно изискванията.

Правосъдният министър Римски Юен обясни, че проблемът се дължал на разминавания в различни документи, изпратени от американските власти.
В имиграционните регистри на Хонконг второто име на Сноудън било Джоузеф, но правителството на САЩ използвало името Джеймс в някои документи, а в други го наричало Едуард Дж. Сноудън.

"Тези три имена не са напълно еднакви, затова сметнахме, че са нужни разяснения, които не бяха дадени. Поради това правителството на Хонконг нямаше правно основание да се изпълни исканото задържане или да му забрани да напуска Хонконг", посочи Юен.

Той добави, че властите на САЩ освен това не са съобщили номера на паспорта на Сноудън.

Решението да се разреши на Сноудън да напусне Хонконг подразни Белия дом, който заяви, че то е навредило на американско-китайските отношения.