По думите му американският паспорт на Сноудън е анулиран и той няма никакви други документи, удостоверяващи самоличността му.

"Затова е принуден да остане в транзитната зона на летище "Шереметиево", понеже не може нито да излезе на територията на Русия, нито да си купи билет", поясни източникът, предаде БТА.

Това обаче противоречи на изказването на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж от понеделник, че организацията му е снабдила Сноудън с документ с право на преминаване като бежанец, издаден от правителството на Еквадор, преди той да излети от Хонконг за Москва.

Еквадорският външен министър Рикардо Патиньо заяви днес, че разглеждането на молбата на Сноудън за политическо убежище може да отнеме месеци, предаде Асошиейтед прес.
Патиньо каза на пресконференция в Малайзия, че е трябвало да минат "два месеца, преди Еквадор да вземе решение в случая с Асандж, така че не очаквайте този път да решим в по-кратък срок."

Очакваше се Сноудън да излети за Куба с единствения директен полет до Латинска Америка от "Шереметиево", но за огорчение на журналистите, които си бяха купили билети, той не се качи на самолета нито в понеделник, нито във вторник.
Следващият полет за Хавана е в четвъртък, отбелязва ДПА.

Сътрудникът на Уикилийкс Сара Харисън опроверга слуховете, че Федералната служба за сигурност се опитва да измъкне от Сноудън несподелена от него досега разузнавателна информация, предаде ИТАР-ТАСС.

"ФСС не разпитва Сноудън", написа тя в микроблога на Уикилийкс в Туитър.

"С него всичко е наред и Харисън е с него неотлъчно", отбелязва организацията.

ДПА обаче прави уговорка, че към 14 ч.местно време днес никой от десетките репортери, дежурящи на "Шереметиево", не е виждал нито Сноудън, нито Харисън.

Вчера руският президент Владимир Путин каза, че Русия няма намерение да предава Сноудън, защото няма съответно споразумение със САЩ.
Русия може да екстрадира само граждани на държави, с които има договори за предаване на престъпници.

"Сноудън не е извършил никакви престъпления на територията на Русия", обясни Путин.

Според Белият дом Москва има ясна юридическа основа да експулсира Едуард Сноудън.