Най-малко 21 души бяха убити, а 71 са ранени при експлозия и последвал пожар на нефтопровод в централния мексикански щат Идалго, съобщи губернаторът на щата Омар Фаяд. Възможно е обаче бройката на жертвата да се увеличи.

Взривът и пожарът избухнаха в участък, където тръбата е била пробита, както се предполага от крадци. Експлозията е проехтяла в момент, когато много хора се били събрали около пробива, за да пълнят съдове с гориво.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор започна масирана кампания срещу кражбите на горива, които според правителството миналата година са коствали на страната повече от 3 милиарда долара.

Взривът в градчето Тлауелилпан е един от най-сериозните напоследък. Президентът призова сънародниците си да не се превръщат в съучастници в кражба на гориво. По думите на Обрадор това освен че е незаконно, излага живота им на риск.

Пробитият нефтопровод е минавал близо до рафинерията в град Тула на държавната петролна фирма Петролеос Мехиканос (Пемекс), която заяви, че нещастието се дължи на незаконен пробив на тръбата.