Алпинистите наричат шеговито връх Шиша Пангма - "Джуджето", защото със своите 8027 метра е най-ниският от 14-те осемхилядници на планетата. Той е и единственият, който се намира изцяло на територията на Тибет - само на 5 километра от границата с Непал. 

На тибетски името му означава "Планина на пасищата" или "Хребет над тревистата равнина", на китайски - лошо време или суров климат, а на санскрит - "Светата обител". 

На санскрит Шиша Пангма означава "Света обител"

Снимка: Shutterstock

Шиша Пангма обаче е покрит с вечни снегове и ледове и реално е един от най-опасните за покоряване. Затова е и последният изкачен осемхилядник. Освен това има два върха - Централен и Главен, свързани с остър ръб. Това е и най-смъртоносното място на "Светата обител" и много алпинисти спират при достигането на Централния връх.

Главният и Централният връх на "Джуджето" са свързани с остър ръб

Снимка: Project Himalaya

По политически причини дълги години Шиша Пангма не е достъпен за чужди алпинисти, а за първи път през 1964 година към него тръгва китайска експедиция от близо 200 души. Върхът е атакуван обаче от едва десетима. Планувано е, китайските алпинисти да изкачат "Джуджето" на 1 май 1964 г. по случай Празника на труда, но голяма снежна буря спира атаката им. На следващия ден обаче Шиша Пангма е покорен, като нито един от катерачите не е използвал допълнителен кислород. 

През следващите 16 години експедициите до "Светата обител" са забранени. Едва през 1980 година шестима германци успяват да изкачат върха. Според наличната статистика оттогава до 2009 г. успешните изкачвания на Шиша Пангма са под 300. За сравнение от 1953 г. до 2009 г. на Еверест са се качили над 4000 души, включително 200 жени. 

Но "Джуджето" се оказва много по-смъртоносен за алпинистите. От 1983 година до днес завинаги в ледената му прегръдка са останали 31 души. Последният от тях е Боян Петров. 

Последната снимка на Боян Петров преди да тръгне към базовия лагер

Снимка: Facebook

Най-много от загиналите са германци - шестима. По трима са от Италия, Швейцария и САЩ. На 5 октомври 1999 година огромна лавина пада високо по южните склонове на Шиша Пангма, помитайки двама от най-добрите катерачи по онова време - американците Алекс Лоу и Дейвид Бриджес. 40-годишният Алекс, известен като "Ходещи бели дробове", искал да се спусне със ски от "Светата обител" заедно с Дейвид. Единственото, което успяват да намерят от тях, е една ръкавица. До 27 април 2016 година, когато швейцарецът Ули Щек и германецът Давид Гьотлер се натъкват на телата на Лоу и Бриджес в ледник. Разпознават ги по екипировката.

Алекс Лоу (вляво) с приятеля си Конрад Анкер

Снимка: Facebook

На 24 април 2016 година швейцарецът Патрик Матиоли и роденият в САЩ австралиец Джон Джонсън загинаха на около 6200 метра височина под Шиша Пангма, след като паднаха в ледена пукнатина. Двамата заедно с ръководителя на експедицията Юлиан Беерман се били насочили към лагер 1 на 6700 метра, но спрели за почивка. Мястото обаче било точно върху скрита пукнатина.

В момента, в който седнали, снегът се сринал. Тримата алпинисти били вързани с осигурително въже и паднали около 25 метра. Беерман паднал още осем метра по-надолу до самата основа. За известно време бил изпаднал в безсъзнание. Когато се свестил, видял другите двама да висят безжизнени. 

Шиша Пангма е един от най-трудните за изкачване осемхилядници

Снимка: Facebook

Най-доброто време да се изкачи Шиша Пангма е през април, май или началото на юни - преди мусона. Вторият сезон е след него - през октомври. Продължителността на повечето експедиции е около 4-6 седмици.

Класическият и най-лесен маршрут е по Северозападната стена и Северния хребет. Северните страни на върховете са предпочитани за изкачване на всички осемхилядници. Случва се северните склонове да се използват и за спускане със ски.

Полско-швейцарска експедиция за пръв път минава по нов, южен маршрут, който е много опасен заради повечето лавини, в каквато загиват и Лоу и Бриджес. Първото изкачване от южната страна се прави през 1982 г. от британците Дък Скот, Роджър Бакстър - Джоунс и Алекс Макинтайер. През 2005 г. германецът Ралф Дуймовиц, австрийката Герлинде Калтенбрунер и японката Хиротака Такеучи изкачват върха от южната страна и се спускат към Тибет по класическия северозападен маршрут.

Първото успешно зимно изкачване на върха прави френският алпинист Жан-Кристоф Лафел - на 11 декември 2004 г. Постижението му обаче, не е международно признато, тъй като датата технически не попада в зимния сезон. Официално първото зимно покоряване на Шиша Пангма се случва месец по-късно - на 14 януари 2005 г. Тогава върхът е изкачен от поляка Пьотр Моравски и италианеца Симон Моро.

Петима българи са атакували досега "Джуджето".

Връх Шиша Пангма е висок 8027 метра

Снимка: Facebook

През 1994 г. Йорданка Димитрова и Борислав Димитров достигат до 6400 метра, но спират заради ураганен вятър и силен снеговалеж. Най-близо до целта, през 1999 г., са били алпинистите Дойчин Василев и Карина Сълова. Те също не успяват да достигнат до Главния връх, а до Централния.

Боян Петров тръгна към базовия лагер на 17 април от тибетския град Тингри. На 28 април той за последно говорил с жена си Радослава, а планът му е бил да изкачва върха на следващия ден, като е оставил в базовия лагер сателитния телефон, който ползва.

45-годишният ни алпинист е видян за последно на 3 май от унгарския алпинист Давид Клайн, който съобщи, че са го забелязали с бинокъл да се придвижва към лагер 3.

На 5 май украински алпинисти и шерпи, които стигнаха до лагер 3, откриха палатката и спалния чувал на Боян. Въпреки безпрецедентната спасителна операция по земя и въздух, в която участваха шерпи и китайски спасители, Боян Петров остана завинаги в ледената прегръдка на Шиша Пангма.