Президентът на САЩ Джо Байдън не вижда в решението на Владимир Путин за временно спиране на участието на Русия в договора "Нов СТАРТ" сигнал, че руският му колега обмисля да използва ядрени оръжия. Въпреки това американският лидер смята този ход за грешен, става ясно от интервю, което той даде за телевизия Ей Би Си нюз, цитирано от БТА.

"Голяма грешка е да се направи това. Не е много отговорно. Но аз не разчитам в това индикация, че той обмисля да използва ядрени оръжия или нещо подобно", каза Байдън.

По-рано тази седмица Путин обяви, че страната му замразява участието си в договора за контрол върху оръжията от 2010 г., поставящ таван на броя на ядрените бойни глави, с които двете страни могат да разполагат. Той също така предупреди, че Москва може да поднови ядрените опити. При все това Русия каза, че ще продължи да се придържа към договорените лимити и ще продължи да информира САЩ за промени в разполагането на ядрен оръжия.

Запитан в интервюто дали замразяването на договора прави света по-малко безопасен, Байдън отговори: "Мисля, че безопасността ни намалява, когато се оттегляме от споразумения за контрол върху оръжията, които са в интерес и на двете страни и в интерес на света".

Той обаче добави, че не вижда доказателства, които да намекват за промяна в руската ядрена стратегия. "Идеята, че това някак си означава, че те мислят да използват ядрени оръжия, междуконтинентални балистични ракети, няма доказателства за това", каза Байдън.

Междувременно постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя заяви по време на специалната сесия на Общото събрание на ООН, посветена на Украйна, че Западът се стреми да нанесе на Русия стратегическо поражение, да я разчлени и унищожи, предаде ТАСС.

"Западът, който ни разказваше приспивни приказки за някакво партньорство и сътрудничество, сега напълно разкри истинското си лице. Всякакво благоприличие е отхвърлено и целта е да се въоръжи Украйна, за да нанесе стратегическо поражение на страната ни, да я разчлени и унищожи", заяви дипломатът.

По думите му Западът е готвил целенасочено Украйна в продължение на години за война срещу Русия. И тъй като Организацията на Северноатлантическия договор е пренебрегнала тревогите на Москва заради преместването на военна инфраструктура все по-близо до руските граници, Русия не е имала друг избор, освен да предприеме "специална военна операция" в Украйна, каза още Небензя.

"Това е война, в която, както и преди 80 години, има коварни и могъщи врагове, които искат да превземат земята ни и да ни покорят", каза Небензя, цитиран от ДПА. "Германски танкове отново убиват руснаци", добави той, имайки предвид произведените в Германия танкове "Леопард", които няколко европейски страни обещаха да изпратят на Киев.