Президентът на САЩ Джо Байдън прие лидерите на Полша и по време на тази среща обяви и нова военна помощ на САЩ за Киев, предадоха световните агенции и БТА.

"Трябва да действаме, преди да е станало буквално прекалено късно. Защото, както Полша може да си спомни, Русия няма да спре до Украйна", предупреди американският президент по време на срещата си с полския си колега Анджей Дуда и с полския премиер Доналд Туск, предаде Франс прес.

"Не трябва да допуснем руският империализъм да наруши стабилността и мирното съществуване на Европа", заяви след срещата с Байдън полският президент.

Вашингтон същевременно одобри договор за въоръжаване на съюзника си от НАТО. Договорът предвижда продажбата на Варшава на ракети земя-въздух с голям обсег и на ракети въздух-въздух със среден обсег за обща стойност 3,5 милиарда долара. Преди срещата на Байдън с полските лидери пък неговият съветник Джейк Съливан беше заявил, че САЩ ще предложат продажбата на 96 щурмови хеликоптера "Апачи" на Полша и ще одобрят 2 милиарда преки чуждестранни заеми за Варшава.

По-рано през вчерашния ден Вашингтон обяви и нова помощ от 300 милиона долара за Украйна, която включва ракети за противовъздушната отбрана, артилерийски снаряди и отговаря на някои спешни потребности на Украйна, заяви Съливан. Той поясни, че става дума за относително скромна помощ. Тя ще се финансира благодарение на счетоводна преоценка в Пентагона. "Ние реализирахме икономии, които ни позволяват да финансираме тази нова помощ", обяви американският представител. Той каза, че тази помощ не заменя по-големият пакет помощ настойност 60 милиарда долара, който чака гласуване в Камарата на представителите. 

Темата за Украйна беше в центъра на дискусиите на Байдън с полските лидери. Срещата се състоя в момент, в който Полша отбелязва 25 години от влизането си в НАТО. Полските лидери, които са вътрешнополитически съперници, обявиха намерение да демонстрират по време на визитата си в САЩ единство по международните въпроси.

Анджей Дуда използва посещението, за да призове останалите съюзници в НАТО да увеличат бюджетните средства за отбраната, за да изпратят силен и смел отговор на руската агресия. Полският президент иска страните от алианса да увеличат разходите за отбрана на 3 процента от БВП. Полша вече харчи 4 процента от БВП, което е двойно спрямо целта на НАТО за 2 процента от БВП. Дуда заяви, че САЩ са и трябва да продължат да бъдат лидери в областта на сигурността, но други съюзници също трябва да поемат повече отговорности за сигурността на алианса като цяло.

"2 процента беше добро нещо преди 10 години. Сега 3 процента са нужни за отговора на пълномащабната война, подета от Русия точно на източната граница на НАТО", заяви Дуда.

По думите на говорителя на Пентагона Матю Милър призивът на Дуда за повече разходи за отбраната обаче е доста амбициозен и първо трябва някои съюзници да изпълнят целта от 2 процента, отбелязва Асошиейтед прес.

Иначе по темата за Украйна в САЩ нараства безпокойството, отбелязва Франс прес. В понеделник американското разузнаване предупреди, че "динамиката е в процес на промяна все повече в полза на Москва във войната срещу Украйна". "На Украйна не й липсват кураж и упорство, но не й стигат боеприпаси. Времето ни да й помогнем започва да се изчерпва", каза директорът на ЦРУ Бил Бърнс. Той визира блокирането в Камарата на представителите на голямата военна помощ за Киев. Текстът беше одобрен вече в Сената, но финалното му одобряване в Камарата все още зависи от добрата воля на привържениците на Доналд Тръмп там. А те отказват да разглеждат текста.

"Надявам се, че Полша ще промени позицията на председателя на Камарата, републиканеца Майк Джонсън", заяви във вторник полският премиер Доналд Туск. "Той трябва да разбере, че бъдещето на милиони хора и животът на хиляди хора в Украйна зависи от неговото решение", допълни той.

Президентът Дуда пък имаше среща с Джонсън вчера и с лидера на демократичното малцинство в Камарата Хаким Джефрис.

В разгара на изборната година в САЩ въпросът за помощта за Украйна се превърна в тема за противоборство между демократите и републиканците. Тръмп, който се бори за преизбиране за президент, се противопоставя на валидирането в Конгреса на нови средства за Киев и казва, че САЩ трябва да престанат да дават пари, без да се надяват те да им бъдат възстановени. Той казва, че ако бъде преизбран, той ще уреди войната между Русия и Украйна за 24 часа, но така и не обяснява как ще го направи.

Относно сътрудничеството между САЩ и Полша пред полските лидери Байдън заяви, цитирайки думи на бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт по повод присъединяването на Полша към алианса. "Когато ние сме заедно, нито една сила на света не може да е по-могъща. Вярвам това тогава, вярвам го и сега ние виждаме това, когато полски и американски военни изпълняват задачите си рамо до рамо с НАТО на източния флаг, в това число и в Полша", заяви Байдън.

В интервю за частната компания ТВП 24 Туск пък заяви, че "НАТО трябва да приеме реалността, че ако не днес, то утре, или на по-следващия ден оперативните способности на източния й фланг ще бъдат по-големи". "Една силна, оборудвана Полша, подкрепяна от съюзниците, е не само от значение за нашата собствена сигурност, но и за сигурността на целия Запад", допълни той. "Ние сме тук, за да потвърдим, че Полша е и ще бъде солидна и дълготрайна част от трансатлантическата общност, независимо кой печели изборите в нашата страна", заяви още Туск.

Полският външен министър Радослав Шикорски, който също беше част от делегацията, съобщи, че Полша се е присъединила към чешкия план за купуване на 800 000 снаряда за Украйна. Шикорски каза, че финансовият принос за плана е значителен.

По време на срещата с Байдън полските лидери са обсъждали и сътрудничество в областта на ядрената енергетика, заяви Дуда. Той каза, че ще посети щата Джорджя, където ще разгледа най-модерната американска ядрена централа, разказа Дуда и добави, че много подобна на нея ще бъде изградена и в Полша.

Варшава планира да построи първата си ядрена централа на балтийското крайбрежие до 2033 г., но анализира сега дали проектът може да бъде завършен навреме предвид закъсненията при предишното правителство, предаде Ройтерс.