От страните, членуващи в НАТО, трябва да се изисква да поемат ангажимент да изразходват 3% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана, а не да се стремят към сегашната цел от 2% - това заяви полският президент Анджей Дуда пред Съвета за национална сигурност във Варшава, цитиран от ДПА и БТА. Той добави, че ще предложи това на утрешната си среща с президента Джо Байдън във Вашингтон.

Целта от 3% трябва да бъде задължителната долна граница, отбеляза Дуда. Сега страните от алианса са призовани да заделят за отбрана най-малко 2% от БВП. Тази цел беше договорена миналото лято в условията на предполагаема заплаха от страна на Русия, отбелязват ДПА и БТА. Съгласно предишната договореност от страните членки се изискваше да харчат за отбрана близо 2% до 2024 г.

Дуда и полският премиер Доналд Туск ще се срещнат с Байдън утре по повод 25-годишнината от присъединяването на Полша към НАТО. Полша е близък съюзник на САЩ и един от най-твърдите поддръжници на Украйна във войната ѝ с Русия. Страната смята, че е застрашена от Русия и се превъоръжава, като инвестира в армията си значителни средства.

По данни на НАТО Варшава е инвестирала миналата година в отбрана 3,9% от БВП.