Унгария "определено не може да подкрепи" премиера на Нидерландия Марк Рюте за поста на генерален секретар на НАТО, заяви днес унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, цитиран от ДПА.

"Ние определено не можем да подкрепим избирането на поста на генерален секретар на НАТО на човек, който е искал да постави Унгария на колене", каза Сиярто на съвместна пресконференция в Будапеща с генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман.

"Би било много странно, ако кандидатурата на такъв човек бъде подкрепена от унгарското правителство", добави той, цитира го БТА.

Нидерландският премиер беше активен радетел за това спазването на критериите на ЕС за върховенството на закона в дадена държава членка на блока да е задължително условие, за да може тя да усвои предназначените за нея средства от бюджета на съюза. По тази причина милиарди евро за Унгария бяха замразени, припомня ДПА.

Франс прес обръща внимание на факта, че Рюте редовно е критикувал унгарския премиер Виктор Орбан, защото не спазва върховенството на закона.

Сега Рюте е кандидат за поста на генерален секретар на НАТО, където членуват 31 държави, на мястото на норвежеца Йенс Столтенберг, чийто мандат изтича през октомври тази година. През 2021 г., разгневен от смятан за хомофобски унгарски закон, Рюте изказа мнение, че централноевропейската страна "няма какво повече да прави в Европейския съюз", припомня АФП.

За да заеме поста, на нидерландския премиер са нужни гласовете на всички страни членки на алианса, съответно Унгария има право на вето. Засега няма други публично обявени кандидатури. 57-годишният Рюте се ползва със силната подкрепа на Великобритания, Германия и САЩ.

Премиер от 2010 г., той заяви намерението си да се оттегли от политиката в Нидерландия, но все още изпълнява длъжността на министър-председател, докато се състави новото правителство на страната.

Унгария, която единствена от НАТО поддържа близки отношения с Русия, бе последната държава, одобрила кандидатурата на Швеция за членка на алианса. Ратификацията от страна на унгарския парламент стана факт миналия месец.

Междувременно, след като няколко месеца отлагаше и отказваше, Унгария одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Унгарският президент Тамаш Шуйок подписа документа за одобрение, съобщи днес президентската канцелария, цитирана от Ройтерс.

Депутатите одобриха на 26 февруари приемането на Швеция във военния съюз, с което бе преодоляна и последната пречка пред скандинавската страна, запазила неутралитет през двете световни войни, както и по време на Студената война.