Избраният за президент на САЩ Джо Байдън заяви, че е помолил доктор Антъни Фаучи да остане главен медицински съветник на Белия дом и да продължи работата си като член на екипа от съветници за борба с пандемията от Ковид-19. Байдън заяви това в интервю за телевизия CNN, което стана първото им съвместно с избраната за вицепрезидент Камал Харис.

Той изтъкна, че е провел разговор с Фаучи, в рамките на който двамата са обсъдили необходимостта от това да бъде вдъхнато доверие сред хората към бъдещата ваксина срещу коронавирус и че "не е необходимо да се затваря икономиката", за да бъде водена борба с вируса.

Избраният за президент на САЩ демократ заяви, че е готов да си направи ваксината публично, за да засили общественото доверие в нея.

Байдън заяви също така, че има намерение да поиска от американските граждани да носят предпазни маски по време на първите сто дни след встъпването му в длъжност като президент, за да може да бъде ограничено разпространението на коронавируса.

Това се случи на фона на нови стряскащи данни - Съединените щати регистрираха рекордните над 210 хиляди случая на заразяване с коронавирус за 24 часа, показват данни на университета "Джонс Хопкинс". Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ през последното денонощие е 2900.  Общият брой на заразените с коронавирус в САЩ е над 14,1 милиона, а смъртните случаи вече са около 276 хиляди.

Здравните власти предупредиха, че пътуванията по повод Деня на благодарността миналата седмица могат да доведат до допълнителни случаи на заразяване.

Както е известно, неотдавна Тръмп намекна, че може да уволни Фаучи, след като той го критикува за слабите мерки, които взема срещу коронавируса, и предупреди, че САЩ ще страдат. "Ако го слушах, смъртните случаи щяха да са 500 хиляди", заяви президентът тогава в типичния си стил.

Джо Байдън коментира и още важни теми в интервюто. Той заяви, че е важно президентът Доналд Тръмп да присъства на церемонията му по встъпване в длъжност само от гледна точка на това, че така ще бъде демонстрирана решимостта на страната да има мирен властови преход между политически опоненти.

Помощници на Тръмп изразиха скептицизъм, че той ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Байдън на 20 януари. Тръмп продължава да твърди, че е спечелил президентските избори и че на изборите е имало измами, отбелязва Асошиейтед прес.

"Решението си е изцяло негово. Лично за мен няма никакво значение, но мисля, че има значение за страната", изтъкна Джо Байдън.

Демократът изрази съжалението си, че Тръмп отказва да приеме загубата си на изборите и каза, че се надява републиканецът да присъства на церемонията му по встъпване в длъжност, за да даде пример на останалите страни по света за това как протича демократичният процес.

Джо Байдън коментира и информациите за евентуални планове на президента Доналд Тръмп да помилва себе си и свои съюзници, предаде Асошиейтед прес.

"Обезпокоен съм от гледна точка на прецедента, до който би се стигнало, и от това как светът би ни възприемал като страна на законите и справедливостта", изтъкна демократът.

Байдън бе категоричен, че неговото министерство на правосъдието ще бъде независимо и новият министър на правосъдието ще бъде независим при преценката си кого да разследва.

"В нашето правителство няма да видите този подход към помилването, нито ще видите подход за правене на политика чрез туитове", подчерта Джо Байдън.

Избраната за вицепрезидент на САЩ Камала Харис заяви, че всяко решение, което взема министерството на правосъдието, "трябва да бъде базирано на фактите и на закона и да не бъде повлияно от политиката".

Байдън заяви още, че е получил поздравителни телефонни обаждания от сенатори републиканци, които не са го поздравили публично, за да не се озоват в конфликт с президента Доналд Тръмп.

"Сенатори републиканци ми се обадиха, за да ми честитят лично" победата на американските президентски избори.

На фона на продължаващите твърдения на Тръмп, че е спечелил изборите и че на изборите е имало измама, конгресмените "се озоваха в много трудна ситуация", изтъкна Джо Байдън.

Демократът прогнозира, че ситуацията ще се подобри със значителна част от ръководството на Сената след заседанието на Избирателната колегия на 14 декември.

Байдън призна, че Сенатът се е превърнал в място с по-силни политически разделения, откакто го е напуснал през 2009 г., но изрази надеждата си въпреки това да има възможност да прокарва законодателните си инициативи.