Италианският премиер Джузепе Конте описа детайлно какви ще са ограничителните мерки заради коронавируса в Италия по време на празниците в края на годината, предаде Франс прес.

"Трябва да избегнем трета вълна, която би могла да започне през януари и която не би била по-малко сериозна от първите две. Не трябва да сваляме гарда", заяви Конте на пресконференция.

Италианският лидер изтъкна, че пътуванията между различните области в Италия ще бъдат забранени от 21 декември до 6 януари, като забраната ще се отнася и за гражданите, които пътуват до свое второ жилище в друга област. На 25 и 26 декември, а също така и на 1 януари, ще бъдат забранени пътуванията и между различните общини в Италия.

Остава в сила вечерният час от 22:00 ч. до 05:00 ч., като в новогодишната нощ той ще продължи до 07:00 ч.

Ски пистите и ски лифтовете ще заработят отново от 7 януари. Въвежда се задължителна карантина за италиански граждани, които се връщат от европейски страни (от ски курорти в Австрия, Швейцария, Словения), както и за европейски туристи, които пристигат в Италия.

Остават затворени всички културни учреждения, спортните зали и басейните. За празничния период се прекратяват морските пътешествия, разрешавани по-рано при спазване на нормите за сигурност.

Правителството съхрани и разделението на страната на региони с различна степен на риск: жълти (с умерен риск), оранжеви (със среден риск) и червени (с висок риск).

В жълтите региони ресторантите работят до 18:00 ч. В останалите региони те могат да работят само в режим на доставки по домовете.

Италиански области се опълчиха срещу тези най-нови ограничения, въведени от правителството и които са твърде тежки за домакинствата и не предлагат компенсации за тежко засегнатите икономически сектори, предаде Ройтерс.

В обща декларация областните администрации казват, че не са били консултирани и "липсата на обсъждане е направила невъзможно да се балансират ограниченията с нуждите на домакинствата".

От началото на пандемията в Италия има постоянни пререкания между централното правителство на Джузепе Конте и властите на областите, повечето от които са в ръцете на дясноцентристката опозиция.

"Издаването на неочакван указ, които забранява придвижването между градовете в дадена област на 25 и 26 декември и на 1 януари . . . е налудничаво", заяви Атилио Фонтана, управител на северната област Ломбардия, където са регистрирани най-много случаи на заразени и починали от Ковид-19.

Вчера Италия отчете рекорд от 993 смъртни случая с Ковид-19 за последните 24 часа спрямо 684 ден по-рано. Предишният рекорд на починалите за едно денонощие от 919 души е регистриран на 27 март по време на пика на първата вълна на пандемията.

Потвърдените към 07.10 часа б.вр. на 4 декември случаи на новия коронавирус в Италия са 1 664 829 по данни на университета "Джонс Хопкинс", 58 038 са починалите с Ковид-19.