Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, признаващ еднополовите бракове на федерално равнище, предадоха световните агенции.

"Законът и любовта, която той защитава, нанасят удар на омразата във всичките й форми. Затова този закон има значение за всеки един американец", заяви държавният глава.

Хиляди гости се събраха в Белия дом, за да отпразнуват събитието.

Присъстваха законодатели от двете партии, първата дама Джил Байдън, вицепрезидентът Камала Харис и съпругът й Дъг Емхоф, а пред събралите се пяха певците Сам Смит и Синди Лоупър.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър бе със същата пурпурна вратовръзка, която носеше на сватбата на дъщеря си, очакваща заедно със съпругата си първо дете през пролетта.

"Благодарение на упоритата работа на много мои колеги внучето ми ще живее в свят, който уважава и почита брака на неговите майки", каза Шумър в Сената сутринта.

Новият закон има за цел да предпази еднополовите бракове, ако Върховният съд в някой момент обезсили решението си от 2015 г., с което ги легализира на територията на цялата страна. Новото законодателство защитава и междурасовите бракове. През 1967 г. Върховният съд отхвърля законите на 16 американски щата, забраняващи сключване на брак между представители на различни раси.

Подписването на закона е кулминацията на многомесечни двупартийни усилия, провокирани от решението на Върховния съд от юни да обезсили свое решение от 1973 г., гарантиращо правото на аборт на национално ниво.

Снимка: АР/БТА

Законодателите постигнаха компромис, който трябва да успокои опасенията на консерваторите за религиозната свобода, например църквите да могат да отказват да бракосъчетаят хора от един и също пол.

От отделните щатите няма да се изисква да издават брачни свидетелства на еднополови двойки, но те ще бъдат задължени да признават браковете, сключени в други части на страната.

Въпреки това мнозинството на републиканците в Конгреса гласува срещу закона, който обаче все пак получи достатъчно подкрепа, за да бъде приет.