Протестите на роми в Гърция получиха днес нов импулс, след като тази сутрин в болница почина младежът, който беше прострелян от полицай в Солун преди повече от седмица, съобщават гръцките медии.

Напрежение е започнало отново в следобедните часове между роми и полицията край селището Пагани на остров Лесбос, съобщи телевизия Скай.

Инцидентът предизвика брожения сред ромската общност в Гърция заради подозрения, че полицаят е употребил оръжие срещу 16-годишния младеж, преследван заради неплатена сметка за гориво, заради ромския му произход.

Според информацията днес край селището на Лесбос са се събрали около 40-50 роми, които запалили автомобилни гуми и хвърляли камъни по полицаите, пристигнали на мястото.

Съобщава се за струпване на протестиращи роми и в град Халкида на остров Евбея. Около 30 души са запалили гуми и контейнери за отпадъци, а според сведенията те планират шествие към центъра на града и към полицейското управление. Подобни инциденти са били регистрирани днес и в град Тива, Централна Гърция.

След новината за смъртта на ромския младеж гръцките власти поставиха в състояние на готовност полицейските сили в цялата страна заради опасения от ново покачване на напрежението.

Утре пред съдебната палата в Солун е насрочен протестен митинг, а погребението на младежа ще бъде в четвъртък.