Австралийският премиер Антъни Албанезе и китайският му колега Ли Цян се срещнаха по време на първото посещение на китайски премиер в страната от седем години насам, предадоха Франс прес и Ройтерс. По време на държавното посещение те са подписали пет меморандума за разбирателство, обхващащи теми като търговията, икономиката и промените в климата.

Посещението на Ли, най-високопоставеното длъжностно лице в Китай след президента Си Цзинпин, бележи стабилизиране на отношенията между Канбера и втората по големина икономика в света след мразовит период на блокиране от Пекин на австралийски износ на стойност 20 млрд. долара и търкания по отношение на срещите в областта на отбраната, пише БТА.

"Приветстваме продължаващото стабилизиране и развитие на двустранните ни отношения. Този диалог ни позволи да изградим по-задълбочено разбиране за нашите интереси", заяви Албанезе във встъпителните си думи.

Австралия и Китай имат допълващи се икономики и общи интереси в борбата с изменението на климата, каза той.

"Ние също така имаме своите различия. Ето защо откровеният диалог е толкова важен. За Австралия ние последователно отстояваме значението на един мирен, стабилен и проспериращ регион и свят, в който държавите зачитат суверенитета си и спазват международните закони", подчерта той.

След срещата Ли заяви пред репортери, че лидерите са провели "откровена, задълбочена и ползотворна среща и са постигнали голям консенсус".

"За по-малко от година с Албанезе се срещнахме многократно и посетихме страните си", отбеляза китайският премиер. "Това показва, че нашите страни отдават голямо значение на отношенията си и че те вървят по правилния път - на постоянно подобряване и развитие", подчерта той.

Двете страни ще разширят сътрудничеството си в областта на енергетиката и минното дело, а Китай ще включи Австралия в програмата си за освобождаване от визи, добави Ли.

Протестиращи и поддръжници се събраха сутринта на поляната пред сградата на парламента в Канбера, където имаше засилено полицейско присъствие, докато се провеждаше церемонията по посрещането на Ли. Барикади разделяха протестиращите тибетци, уйгури, хонконгци и сектата фалун гун от голям контингент участници в прокитайско шествие.

Според Австралийско-китайския бизнес съвет без Китай, който купува една трета от австралийския износ и осигурява една четвърт от австралийския внос, австралийците биха плащали с 4,2 % повече за потребителски стоки.