САЩ, Япония и Австралия поставят началото на обща система за противовъздушна отбрана. Това обяви президентът на САЩ Джо Байдън по време на среща в Белия дом с премиера на Япония Фумио Кишида, предадоха световните агенции. Визитата е фокусирана върху укрепване на връзките между тези страни пред Китай.

"За първи път Япония, САЩ и Австралия ще създадат мрежа от ракети за противовъздушна отбрана и архитектура за отбрана", заяви Байдън на обща пресконференция с Кишида.

Президентът също така каза, че японец ще бъде първият неамериканец, който ще стъпи на Луната.

"Двама японски астронавти ще участват бъдещи американски мисии и един от тях ще бъде първият неамериканец, който ще кацне на Луната", изтъкна Байдън.

От своя страна японският премиер Кишида призова за мир и стабилност във връзка с въпроса за Тайван в контекста на напрежения с Китай, допълва БТА.

"Ние подчертахме важността на мира и на стабилността в Тайванския проток и потвърдихме нашата позиция, която се изразява в насърчаване на намирането на мирно решение на проблемите между двата бряга на протока", каза Кишида.

Той поясни, че с Байдън е обсъждал различни въпроси, в това число Китай, Северна Корея и плановете за засилване на отбранителните сили на Япония.

"Съгласихме се, че нашите две страни ще продължат да отговарят на предизвикателствата във връзка с Китай посредством тясно сътрудничество. В същото време ние потвърждаваме продължаването на нашия диалог с Китай и сътрудничество с Китай във връзка с общи предизвикателства", заяви Кишида.

В тази връзка на общата пресконференция Байдън каза, че САЩ подобряват комуникационните линии с Китай и че китайският президент Си Цзинпин се е съгласил на лична линия за контакт с Байдън.

Кишида заяви, че иска среща на върха със Северна Корея за разрешаване на редица въпроси.

Относно сътрудничество на Япония с формата АУКУС, обединяващ САЩ, Великобритания и Австралия, Кишида заяви на общата пресконференция, че нищо все още не е решено в тази насока.

В съвместно изявление на двамата лидери, публикувано след срещата им, обаче се казва, че трите партньорски държави по АУКУС обмислят сътрудничество с Япония в редица области, в това число квантовата, подводната, хиперзвуковата, кибертехнологичната област и областта на изкуствения интелект.

Той добави, че е обяснил на Байдън, че въз основа на японската национална стратегия за сигурност, Япония е решена да укрепи отбранителните си сили чрез придобиване на способности за отблъскване на атаки, увеличаване бюджета си за отбраната и други инициативи. Байдън е уверил Кишида, че подкрепя силно тези усилия на Япония в областта на отбраната.

В тази насока Байдън заяви, че САЩ и Япония предприемат стъпки, за да модернизират техните командни и контролни структури в Япония с цел увеличаване на оперативното взаимодействие и планиране. Той нарече засилването на сътрудничеството в областта на отбраната с Япония най-значителната стъпка, откакто съюзът между двете страни е бил установен.

Байдън увери, че военното сътрудничество с Япония е изцяло отбранително.

"Това е един отбранителен алианс. Въпросите, които ние обсъждахме днес позволяват, да подобрим нашето сътрудничество и касаят само отбраната и нивото на подготовка", заяви Байдън.

На общата пресконференция с Кишида Байдън каза, че "Хамас" трябва да напредва по предложението за прекратяване на огъня в Газа.

"Топката е в лагера на "Хамас". Те трябва да напредват по предложението, което им беше отправено", каза президентът. Същевременно той заяви, че Израел не разрешава достъпа на достатъчно помощ за Газа.

Байдън също така призова Камарата на представителите на Конгреса на САЩ да гласува незабавно за деблокирането на милиарди долари помощ за Украйна.

"Мнозинството от демократите и републиканците подкрепят в голяма степен Украйна. Трябва да има гласуване сега", заяви Байдън.