Лявоцентристкият кандидат Алберто Фернандес постигна убедителна победа на президентските избори в Аржентина, съобщи ДПА.

Вижте снимки >>

Голям брой привърженици, развяващи знамена, се събраха пред предизборния щаб на Фернандес. "Алберто, скъпи, народът е с теб", скандираха те.

Снимка: АР/БТА

Шейсетгодишният Фернандес спечели 48 процента от гласовете, а неговият консервативен съперник и връстник Маурисио Макри получи 40 на сто. Това показват данни от почти пълното преброяване на подадените бюлетини.

Лявоцентристкият кандидат Алберто Фернандес

Снимка: АР/БТА

Резултатът позволява на Фернандес да спечели още на първи тур, без да е необходим балотаж. За да бъде избран още на първи тур на президентските избори в Аржентина, кандидатът се нуждае от 45 процента от гласовете или от 40 процента, ако има 10-процентна преднина пред втория.

Фернандес обеща да въведе "нов ред" и да изгради страна "с повече равенство и солидарност".

Неговата кандидатка за вицепрезидент Кристина Фернандес де Киршнер заяви, че той е изправен пред много трудната задача да спаси страната, "разрушена", по думите й, от "неолибералните" политики на Макри.

Лявоцентристкият кандидат Алберто Фернандес

Снимка: АР/БТА

Макри призна поражение и поздрави своя наследник на поста. Той обеща, че опозицията ще действа по "разумен, конструктивен и отговорен" начин. "Ще продължим да работим заедно за всички аржентинци", каза държавният глава и добави, че е поканил Фернандес на закуска днес.

Маурисио Макри

Снимка: АР/БТА

Когато дойде на власт през 2015 г., той бе приветстван от поддръжниците на икономическия либерализъм, опониращи на протекционистичните политики на Кристина Фернандес де Киршнер, управлявала Аржентина от 2007 до 2015 г., и на съпруга й и неин предшественик Нестор Киршнер.

Макри опита да съкрати бюджетния дефицит, но обезценяването на песото го принуди да иска голям спасителен пакет на стойност 57 милиарда долара от Международния валутен фонд. Тази сделка е все по-ненавиждана от аржентинците, както и мерките за строги икономии, които бяха наложени на средната класа заради нея.

По време на неговия мандат икономиката бе в рецесия, годишната инфлация бе над 50 процента, а стандартът на живот на милиони хора падна под линията на бедността.

Фернандес де Киршнер първоначално имаше амбиции да се кандидатира за поста, но тъй като поражда доста разделения сред обществото, реши да обедини сили с бившия началник на канцеларията й Алберто Фернандес, отбеляза ДПА.

Двамата Фернандес, които нямат роднинска връзка, се представят като политически наследници на покойния популист Хуан Перон, управлявал страната през 40-те, 50-те и 70-те.

Фернандес обеща да води пропазарни политики в опит да успокои страховете, че ще установи в Аржентина социалистически режим, подобен на този във Венецуела.

Избирателната активност бе 80 процента.

Аржентинците освен това избираха вчера над половината от членовете на Камарата на депутатите, една трета от сенаторите, губернатори на три провинции и кмет на Буенос Айрес.

Кандидатът на левицата отива на балотаж

Кандидатът на левицата Даниел Мартинес води на президентските избори в Уругвай. Той обаче ще трябва да участва във втори тур срещу десноцентристкия кандидат Луис Лакайе Поу, показват данни от екзитполове, предаде Франс прес.

Кандидатът на левицата Даниел Мартинес

Снимка: АР/БТА

Мартинес, бивш кмет на Монтевидео, получава 37 процента от гласовете, а Лакайе Поу, който е бивш сенатор, е с 29 на сто.

Лакайе Поу

Снимка: АР/БТА

Двамата ще се изправят един срещу друг на втори тур на 24 ноември, което показва, че левите губят властта в страната за първи път от близо 15 години.

Уругвайците гласуваха вчера да изберат приемник на своя ляв президент Табаре Васкес. Вотът бе произведен в същия ден, в който гласува съседна Аржентина.

Той бе организиран в момент,когато регионът е разтърсен от редица политически кризи - протести срещу резултатите от президентските избори в Боливия, демонстрации в Чили и Еквадор.