Аржентина и Уругвай избират президенти днес. В Аржентина левоцентристкият перонист Алберто Фернандес е смятан за безспорен фаворит във всички социологически изследвания, но действащият президент, либералът Маурисио Макри, разчита да подобри позициите си в последния момент, предаде Франс прес.

За победа още на първи тур са нужни 45 процента от гласовете или над 40 процента и разлика от 10 пункта с кандидата на второ място. Евентуален втори тур ще се състои на 24 ноември.

През цялата предизборна кампания амбициите на Макри за втори мандат се сблъскваха със суровата действителност - продължаваща повече от една година рецесия, непреодолима инфлация, която през септември достигна 37,7 процента, увеличаваща се безработица (10,6 процента) и бедност, засягаща над една трета от аржентинците. Макри трябва също да накара аржентинците да забравят програмата му за строги данъчни мерки, въведена след отпускането на финансовата помощ от МВФ в размер на 57 милиарда долара миналата година насред валутната бъркотия, когато аржентинското песо изгуби 70 процента от стойността си спрямо януари 2018 г.

Алберто Фернандес успя да обедини около себе си целия перонистки спектър, насърчен от това, че негов кандидат за вицепрезидент е бившата президентка Кристина Киршнер (2007-2015 г.). Обичана от едни, мразена от други, Киршнер преди пет месеца изненадващо се отказа да се кандидатира за президентския пост и се присъедини към Фернандес, който беше началник на канцеларията й. Тази тактика им позволява да разчитат на подкрепа от симпатизантите на Киршнер, без при това да губят вота на перонистите, които се бяха отдръпнали от бившата президентка. Срещу Киршнер текат дузина разследвания за корупция, които тя определя като политическо преследване.

Днес аржентинците гласуват и за смяна на половината състав на Камарата на депутатите и на една трета от състава на Сената. Те ще изберат и губернатор на провинция Буенос Айрес, в която живеят една трета от гласоподавателите, както и кмет на столицата, която е най-богатият град в страната.

Уругвайците също избират президент днес. В надпреварата да наследят поста от Табаре Васкес, който бе президент два пъти, участват бившият кмет на Монтевидео Даниел Мартинес, издигнат от лявата коалиция Широк фронт, и бившият сенатор Луис Лакайе Поу от десноцентристката Национална партия. 62-годишният инженер Мартинес и 46-годишният адвокат Лакайе Поу без съмнение ще се изправят един срещу друг на балотаж, сочат социологическите изследвания - Широкият фронт е на челно място с 40 процента подкрепа, а Националната партия на Лакайе Поу има 28 процента.

Конституцията на Уругвай забранява два последователни мандата на президента. От 2004 г. страната е управлявана от президенти от левицата - първо Васкес от 2004 г. за пет години, после Хосе Мухика от 2010 г. до 2015 г. и след това отново Васкес.

Днес уругвайците се произнасят и по конституционна реформа, която може да засили мерките за сигурност за предотвратяване на насилието. Представена под лозунга "Да живеем без страх", тази инициатива, която не е подкрепена от нито един от кандидатите за президентския пост, предвижда създаване на военизирана национална гвардия, която да изпълнява полицейски задължения, по-тежки присъди затвор за убийство и изнасилване, както и разрешение за принудителен достъп до жилища по съдебен ред, в случай на подозрение за незаконни действия. Обявяването на мярката, предложена от сенатор от Национална партия, предизвика обществено недоволство, а синдикатите и Широкият фронт предприеха кампания срещу нея. Въпреки това в подкрепа на предложението се обявяват 53 процента от жителите на страната, в която през 2018 г. са регистрирани рекорден брой умишлени убийства с 414 жертви.