Северна Корея е приключила с подготовката си за ядрен опит и е готова да го проведе всеки момент, предупреди днес южнокорейският депутат Ха Те-кън, предаде Франс прес.

Съединените щати заявиха, че опитът може да бъде проведен по време на посещението в Сеул на американския президент Джо Байдън.

Въпреки че ѝ се налага да се бори с вълна от случаи на заразяване с ковид, Северна Корея "е приключила с подготовката си за ядрен опит и само чака сгоден случай", за да го проведе, заяви пред журналисти Ха Те-кън, като се позова на данни, предоставени от националната разузнавателна служба на Южна Корея.

Същото предупреждение направи и високопоставен американски представител.

Съществува "реална възможност" Северна Корея да извърши "провокация", докато президентът Байдън е на посещение в Сеул, заяви Джейк Съливан, съветник на Белия дом по въпросите на националната сигурност.

Президентът на САЩ Джо Байдън заминава днес на шестдневно посещение в Южна Корея и Япония, което има за цел да укрепи връзките с лидерите на двете азиатски страни, предаде Асошиейтед прес.

Очаква се Байдън да обсъди с президента на Южна Корея Юн Сук-йол и с японския премиер Фумио Кишида въпроси, свързани с търговията, с предизвикателствата пред световните вериги за доставки и с нарастващите опасения във връзка с ядрената програма на Северна Корея.