Според вековния ритуал на католическата църква, преди конклава всички кардинали ще участват в базиликата „Свети Петър” в специална религиозна служба посветена на избирането на нов папа, съобщи БНР. Следобед кардиналите ще се отправят с тържествена процесия към Сикстинската капела, където ще се проведе конклавът.

След като бъде произнесена латинската формула “Extra omnes” – "всички навън", вратите на Сикстинската капела ще бъдат заключени и в нея ще останат само кардиналите с право на глас – тези под 80-годишна възраст. Един от тях ще стане следващият папа, ако събере две трети от гласовете, равняващи се на 77 гласа.

За първи път от близо шест века това ще стане при все още жив папа, който се оттегли. Бенедикт Шестнадесети, който сега носи титлата "почетен папа", няма каноническото право да участва в конклава и се намира извън Ватиканските крепостни стени в лятната резиденция Кастел Гандолфо край Рим.

Днес ще има само едно гласуване, при което, по думите на говорителя на Ватикана отец Федерико Ломбарди, най-вероятно няма да бъде достигнато необходимото мнозинство. Очаква се тази вечер от комина над Сикстинската капела да се появи черен дим в знак, че не е избран папа.

Основните фаворити са кардинал Анджело Скола, архиепископ на Милано и кардиналът от Бразилия Одило Шерер, но според наблюдателите изборът ще бъде сложен и непредвидим.

Според процедурата, ако след преброяването на бюлетините днес се установи, че папа не е избран, през следващите два дни кардиналите се събират от сутринта. При гласуването те попълват името на предпочитания от тях кандидат. Ако след преброяването на бюлетините се установи, че папа не е избран, следва втори вот и тогава бюлетините от двата последователни вота се изгарят заедно. Ако след три дни на избори няма папа, гласуването временно се прекратява и кардиналите се отдават на молитви, а после започват процедурата отначало, уточнява БНТ.