Щайнмайер заяви, че Ердоган рискува да унищожи всичко, което страната му е постигнала през последните години и да навреди на връзките с партньорите й, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Щайнмайер призова държавния глава на Турция да престане да сравнява властите в европейските държави с нацистите.

"Спрете най-после нелепите сравнения с нацистите, не късайте тънката нишка на връзките с тези, които желаят партньорски отношения с Турция”, каза Щайнмайер в първата си реч като президент.

Анкара е в дипломатически конфликт с Берлин и други европейски столици заради агитацията сред живеещите в чужбина турски граждани за референдума, на който те ще гласуват дали да разширят правомощията на Ердоган.

"Начинът, по който гледаме на Турция, се характеризира със загриженост, че всичко, което беше изградено през годините и десетилетията, се срива", заяви Щайнмайер.

"Президенте Ердоган, поставяте под заплаха всичко, което сте изградили Вие самият, както и други", подчерта германският лидер и заявявайки, че би приветствал всякакви признаци за подобряване на ситуацията.

Президентът Щайнмайер настоя още Ердоган да „зачита върховенството на закона и свободата на медиите и журналистите” и призова: "Освободете Дениз Юджел”.

На 17 февруари стана известно, че 43-годишният Юджел, който има турско и германско гражданство, е бил задържан от турската полиция по подозрение в участие в терористична организация, неправомерно използване на информация и пропаганда на тероризма.

Клетвата на президента

Церемонията по встъпването в длъжност на Щайнмайер днес бе проведена в пленарната зала в рамките на съвместно заседание на членовете на Бундестага и Бундесрата, на която присъстваха канцлерът Ангела Меркел и Зигмар Габриел – новият външен министър на Германия.

Вижте снимки >>>

С ръка, положена на Основния закон, 61-годишният Щайнмайер обеща да защитава гражданите на Германия и да изпълнява задълженията си. След това той  изложи основните точки от програмата на петгодишния си мандат.

Речта на Щайнмайер бе предшествана от обръщение на досегашния президент на страната. Йоахим Гаук говори пред депутатите "като гражданин“, и бе посрещнат и изпратен с бурни овации от присъстващите в залата.

Щайнмайер встъпи официално в длъжност още в неделя, 19 февруари. В двореца Белвю той привлече със себе си редица експерти от външното министерство, което ръководеше преди поемането на президентския пост.