Ердоган изтъкна, че ще обсъжда отношенията си с Европа след референдума на 16 април и тогава ще бъде направено това, което е необходимо, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ердоган каза още на Европа "да си гледа работата" по отношение на коментарите й за извънредното положение в Турция.

Президентът на Турция подчерта още, че няма да позволи на нито един европеец да действа като агент в Турция.

Ердоган посочи, че Турция повече не може да бъде заплашвана от Европа с процеса за членство в ЕС и със споразумението за мигрантите, като подчерта, че този период е "приключил".

Турският президент изтъкна, че в отношенията с ЕС ще се роди "съвсем различна Турция" след референдума на 16 април (за въвеждане на президентска система на управление).

По-рано през деня еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви, че членството на Турция в ЕС ще става "все по-нереалистично", освен ако Анкара скоро не смени курса на действия.

Хан каза пред германския в. "Билд", че с оглед на строгите критерии за присъединяване от известно време Турция се отдалечава все повече и повече от ЕС.

Турция започна преговорите за членство в ЕС през 2005 г. Европейските държави имат все повече опасения заради засилващия се авторитаризъм на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.