Това съобщава днес южнокорейският в. "Чунан илбо", цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА. Според представител на правителството в Сеул тази мярка цели напълно да гарантира на Южна Корея американски "ядрен чадър" в случай на нападение от страна на Севера.

"Ако Северна Корея нанесе ядрен удар, за ответни мерки ще бъдат задействани ядрените оръжия на САЩ, разположени на Окинава и Гуам. Но тъй като за това ще трябва определено време, на нас ни е необходимо ядреното оръжие да се намира близо до Корейския полуостров", отбелязал правителственият източник.
 
"Ние решихме американските въоръжения, участващи в съвместните военни маневри, да останат известно време тук, докато следим развитието на обстановката в Северна Корея", добавил той.

Източникът не уточнил какви точно бойни кораби с ядрено оръжие ще останат на Юг, но военни експерти смятат, че става дума за атомни подводници.

Към протичащите сега годишни американско-южнокорейски маневри "Фоул ийгъл" (Foal Eagle), които ще продължат до средата на април, се добавиха започналите вчера десетдневни учения "Ки ризолв" (Key Resolve). В тях са задействани 10 хиляди южнокорейски и 3,5 хиляди американски военни, голяма част от които е прехвърлена от района на Тихия океан. В ученията участват също изтребители Ф-22 "Раптър" (Raptor), стратегически бомбардировачи Б-52, атомен самолетоносач, атомни подводници и най-нови бойни кораби.
В хода на "Ки ризолв" се отработва прехвърляне в Южна Корея на американски подкрепления в случай на нова война на Корейския полуостров.

Междувременно севернокорейският лидер Ким Чен-ун ръководи учебни стрелби във военна част на далекобойната артилерия близо до принадлежащия на Южна Корея остров Паньон в Жълто море, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Според севернокорейската агенция КЦТА върховният главнокомандващ на Корейската народна армия издал заповед да се нанасят безпощадни удари срещу позициите на южнокорейските войски на острова в случай на провокации от противника, добавя ИТАР-ТАСС.