Осем месечното бебе дюгон, което заплени тайландските сърца, след като беше спасено на южен плаж през месец април, е починало от инфекция, свързана с поглъщане на пластмаси, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Снимка: AP/БТА

Морският бозайник беше открит в провинция Краби на около 600 километра от тайландската столица Банкок. Местните ветеринари се надяваха да върнат здравето на малкото животно, кръстено Мириам, и да го пуснат на свобода. С помощта на доброволци те я хранеха с мляко и морска трева. Спасителите пристигаха до дюгона на канута по 15 пъти на ден.

Животното беше лекувано и подхранвано първоначално в Адаманско море, след което беше преместено. Миналата седмица Мириам се разболя и спря да се храни, отслабна значително. По нея бяха открити рани след ухажване от самец. На дюгона беше извършена аутопсия след смъртта му и беше установено, че тя е причинена от заседнали в червата й пластмаси.

Дюгонът (Dugong dugon) е вид едър морски бозайник, който, наред с ламантините, е един от четирите вида съществуващи днес представители на разред Сирени (Sirenia). Те са единственият оцелял представитела на разнообразното в миналото семейство Морски крави.