Открита рядка монета на един от последните тракийски царе - Реметалк I, допълва тезата, че именно на Перперикон се е намирал храмът на Дионис. Това каза на пресконференция ръководителят на разкопките - проф. Николай Овчаров, цитиран от БТА.

Той обясни, че именно при Реметалк I се случва много важно събитие, описано от римските автори - пазеният от народа на бесите храм на Дионис е даден на одрисите, след като с римска помощ тракийският цар навлиза в Родопите и побеждава вожда на бесите Вологез.

Снимка: БТА

"Ето тази монета фиксира този момент, както и другите монети", каза още проф. Овчаров. На монетата са изобразени Реметалк I със съпругата му Питодорис и сина му Котис.

Николай Овчаров отчете, че от началото на тазгодишните разкопки, които за втора година се случват на изток от откритата преди 5 години 35 метрова християнска базилика, са открити над 100 предмета. Сред находките са и три неограбени християнски гробници от 5-6в., които предстои да бъдат отворени.

Снимка: БТА

Заедно с откритите вече още две, но отворени и ограбени в древността гробници, археолозите смятат, че става дума за положени в тях изявени хора, вероятно духовници от това време. В сектора, обект на археологическите проучвания, започват да се появяват и сгради и архитектурни съоръжения, които ще бъдат изяснявани на по-късен етап.

"Това е един голям комплекс, който проучваме вече втора година, с преместена в него епископска резиденция, при разрастването на града през 5-6в., с открити миналата година жилищна сграда на няколко етажа, Ротонда и малка сграда с неизяснени функции", коментира Овчаров.

Той допълни също, че според него и екипа му епископията на Перперикон е носела името Родопи през 6-7в. и е обхващала цялата планина.

Вижте всички снимки ТУК>>>